Pastorieën en kloosters aangeboden voor vluchtelingenopvang

Stockfoto © iStock
Tien parochies en kloosters in Limburg hebben zich aangeboden om vluchtelingen op te vangen.
Dat bevestigt een woordvoerder van het bisdom naar aanleiding van berichtgeving van De Limburger. Om welke locaties het gaat is niet bekend. De woordvoerder zegt tegen L1 dat om plekken gaat waar vijf tot tien mensen terecht kunnen, maar er zijn ook locaties die groter zijn.

Zoeken

Het bisdom Roermond zoekt ondertussen door naar plekken waar vluchtelingen kunnen worden ondergebracht. Het bisdom heeft een brief gestuurd aan alle parochies en kloosters in Limburg. Naar aanleiding van die brief hebben zich tien locaties aangeboden.

Leegstaande pastorieën

Aangeboden zijn leegstaande pastorieën en delen van kloosters. De pastorieën zouden geschikt kunnen zijn voor een of twee gezinnen, de kloosters zouden tientallen vluchtelingen kunnen herbergen. Volgens het bisdom zijn de kleinere locaties vooral geschikt voor Oekraïners, de grotere voor andere vluchtelingen. "Maar ons maakt het niet uit", zei de woordvoerder. Het is nu aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, de veiligheidsregio’s en gemeenten om te bekijken of op die plekken daadwerkelijk vluchtelingen gehuisvest worden.

Leegstaande kerken

Leegstaande kerken zijn volgens de woordvoerder niet erg geschikt voor de opvang. "Dat ligt een stuk ingewikkelder", zei hij. "Allereerst zijn er niet zoveel leegstaande kerken. En wat leegstaat is of verkocht of zit in een proces van herbestemming. Bovendien is een kerk qua ruimte niet geschikt, er zijn geen sanitaire voorzieningen bijvoorbeeld."