Gemeenten maken zich grote zorgen over Maaslijn

Stockfoto © Erwin Minkenberg
Verschillende gemeenten in Noord-Limburg, Gelderland en Noord-Brabant doen in een brief aan de provincie Limburg een oproep om de elektrificatie van de Maaslijn niet langer uit te stellen.
De gemeenten doen die oproep naar aanleiding van een beslissing van ProRail om elektrificatie in de koelkast te zetten. ProRail nam dat besluit in april omdat geen enkele aannemer zich meldde voor de aanbesteding voor de klus. Reden: de te hoge materiaalkosten.

Stijgende prijzen

De problemen rondom de Maaslijn zijn er al jaren. Op het spoor tussen Roermond en Nijmegen rijden nu nog dieseltreinen, maar dat moeten elektrische treinen worden. Daarvoor moet wel elektriciteit worden aangelegd die de treinen stroom kunnen geven.
Vijf gemeenten en twee samenwerkingsverbanden tussen gemeenten maken zich ernstig zorgen over het project. Ook doen ze een oproep aan de provincie om de gemeenten consequent te informeren.

Ruggengraat

In een brief doen de verschillende gemeente een opsomming van de gevolgen van de beslissing. Zo noemen ze de Maaslijn een ov-ruggengraat. "In het Land van Cuijk en Noord-Limburg is weinig ander openbaar vervoer. De Maaslijn is de ov-ruggengraat. De rol van de Maaslijn is voor vele doelgroepen van groot belang", zo valt in de brief te lezen.
Verder zeggen de gemeenten dat het traject zeer belangrijk is voor de Radboud Universiteit in Nijmegen, met name voor Campus Heyendaal. De campus wil autoluw worden, maar zonder de verbeterde Maaslijn is dat lastig. Verder heeft Venlo eerder de ambitie uitgesproken om een knooppunt te worden voor treinen en ook hiervoor is een verbetering nodig van de Maaslijn.
"Het is voor ons ondenkbaar dat de elektrificatie van de Maaslijn verdere vertraging oploopt", schrijven de gemeenten. Ze verzoeken de provincie dan ook om samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het project vlot te trekken.
De provincie heeft op 20 oktober overleg gehad over de Maaslijn. Op 14 november wordt bekend hoe het verder gaat met de Maaslijn.