Studenten wonen samen met zo'n 200 senioren in Blerick

De studenten wonen samen met zo'n 200 senioren © Omroep Venlo
Woonwenz heeft een oplossing gevonden voor het teruglopende aantal vrijwilligers in seniorencomplex De Ruysdonk in Blerick. Studenten Claud Engel en Lynn Titulaer hebben een eigen appartement in het complex in ruil voor een aantal uurtjes vrijwilligerswerk.
En zo staan de studenten op een doordeweekse middag wafels te bakken voor de aanwezige bewoners.

Woningmarkt

Het initiatief vanuit Woonwenz is tweeledig. Enerzijds om het teruglopende aantal vrijwilligers tegen te gaan, anderzijds om studenten een mogelijkheid te geven makkelijk aan een eigen woning te komen. En vooral met dat laatste had Claud Engel moeite. "Je komt al snel bij een studentenhuis uit, dat is niet echt iets voor mij. Nieuwbouw in Venlo is niet te betalen en dit is een prima uitkomst", aldus de student social work. Haar kersverse buurvrouw Lynn Titulaer studeert pedagogische wetenschappen en woonde eerder al in zo'n studentenhuis. "Dit is wel een heel andere dynamiek, maar wel erg gezellig. Er is continu iemand om een praatje mee te maken."

Vrijwilligers

"De bewonersgroep hier is behoorlijk actief, alleen kregen we bijna geen vrijwilligers meer", aldus buurtcoördinator van Woonwenz Hans Joore. "Toen ontstond de vraag hoe we bewoners kunnen ontlasten op een nieuwe manier. Toen kwamen we op het idee om jongeren te huisvesten in dit seniorencomplex met als tegenprestatie dat ze vrijwilligerswerk moeten verrichten." Inmiddels zijn de studenten bijna een maand woonachtig in het complex. "En de geluiden die ik hoor zijn louter positief", aldus Joore.

Boodschappen

Een van de taken die Engel en Titulaer krijgen is het doen van boodschappen. "Want op donderdag koken wij altijd in De Hoéskamer en zelf boodschappen doen is toch een behoorlijke klus", vertelt Marian Punt. Zij is al een aantal jaren woonachtig in De Ruysdonk en nam dergelijke taken eerder al voor haar rekening. "Het is natuurlijk even afwachten hoe het loopt, maar ik ben erg positief. Ze helpen ons met de boodschappen, maar ook met bijvoorbeeld een muziekmiddag kunnen ze ons van een extra handje voorzien."
Voor Woonwenz is De Ruysdonk vooralsnog een proef, maar Joore ziet kansen voor andere seniorencomplexen. "Met de ervaringen tot nu zijn zo positief dat ik dit iedereen durf aan te bevelen."