Nabestaanden doodgestoken Guus: 'Dit klopt niet'

Sanne Janssen, zus van de doodgestoken Guus © L1
De familie van Guus Janssen reageert teleurgesteld op de uitspraak van de rechtbank in Roermond. Joshua de L. (20), de man die Guus Janssen doodstak, kreeg van de rechter twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.
"Dit is heel oneerlijk, het voelt niet goed", zegt zus Sanne Janssen. "Dit klopt niet."

Doodgestoken tijdens carnaval

Guus (21) werd op carnavalsmaandag doodgestoken door Joshua na een ruzie. Volgens de rechter ging het om volkomen zinloos geweld. De familie van Guus heeft er moeite mee dat de dader maar twee jaar de cel in moet. Dat komt omdat Joshua volgens het jeugdrecht is berecht omdat hij verstandelijk achterloopt ten opzichte van andere jongeren van zijn leeftijd. "Twee jaar staat helemaal niet in verhouding tot wat hij gedaan heeft", vindt Sanne Janssen.

Tbs kan lang duren

De nabestaanden zijn wel blij dat de dader onvoorwaardelijke jeugd-tbs heeft gekregen. Deze maatregel wordt in eerste instantie opgelegd voor drie jaar, maar kan één of twee keer worden verlengd en mag in totaal maximaal zeven jaar duren. "Dat is voor ons een hele kleine pleister op een hele grote wond", zegt zus Sanne. "We zijn als familie toch ook blij dat de dader wordt geholpen. Hopelijk komt hij er een beetje uit als een fatsoenlijk persoon."