Burgemeester Roerdalen: 'Wanneer is Nederland vol?'

Burgemeester Monique de Boer van Roerdalen © L1
Burgemeester Monique de Boer van Roerdalen zou het goed vinden als het Rijk gaat discussiëren over de vraag wanneer Nederland te vol is.
Dat zegt de burgemeester in het programma L1mburg Centraal. In de gemeente worden al jarenlang geen vluchtelingen opgevangen.
De Boer maakt zich ernstig zorgen over de instroom van asielzoekers. Maandag berichtte NRC dat het ministerie er rekening mee houdt dat er volgend jaar meer dan 50.000 mensen asiel gaan aanvragen. "Het baart mij heel erg zorgen. Ik denk dat het heel goed zou zijn als het Rijk gaat nadenken wanneer het land vol is. (…) Op dit moment is in Nederland de zorg overbelast, de scholen kunnen het nauwelijks aan en er is een woningnood. Op zo’n moment moet je je afvragen: wanneer is het Nederland vol? Die discussie moeten we aangaan."

Draagvlak

Roerdalen is de enige gemeente in Limburg die op dit moment geen asielzoekers of vluchtelingen opvangt. Binnenkort komt daar verandering in, dan worden in Herkenbosch 65 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. "Wij willen gaan voor langdurige opvang. Maar daarvoor is wel draagvlak onder de inwoners nodig, dat voelen we heel duidelijk", zegt De Boer.
Volgens de burgemeester loopt de gemeente vooral tegen het probleem aan dat er geen leegstaande gebouwen zijn in Roerdalen. "Als we die hadden, dan kon het snel geregeld worden." De Oekraïners worden vanaf november opgevangen in een vakantiepark.

Averechts

Landelijk heerst er een discussie over of gemeenten gedwongen moeten worden om asielzoekers op te vangen. Burgemeester De Boer ziet dat niet zitten. "Ik ben tegen dwang omdat het averechts gaat werken. Je moet de instroom beperken. (...) Met dwang heb ik ook niet op eens sneller woningen", vertelt de burgemeester van VVD-huize.