Dijkversterking Beesel en Heel na drie jaar klaar

De dijk in Heel © Ger Peeters in opdracht van Waterschap Limburg
De dijkversterkingen in Beesel en Heel zijn na drie jaar zo goed als klaar. De dijken voldoen nu aan het wettelijke hoogwaterveiligheidsniveau.
In totaal is er door Waterschap Limburg vijf kilometer aan dijk versterkt.

Hoogwaterseizoen

De verhoogde dijken langs de Maas in Beesel en Heel zijn onderdeel van de 17 dijkversterkingen die op het programma staan voor onderhoud. Het waterschap spreekt van een 'belangrijk moment' nu het hoogwaterseizoen is begonnen. De werkzaamheden zijn een halfjaar eerder klaar dan de verwachting was.
In Beesel zijn nieuwe keringen aangelegd. Het waterschap heeft in Heel dijken versterkt zodat ze stabieler zijn bij hoogwater. Jos Teeuwen, bestuurder van Waterschap Limburg is blij dat het project gelukt is. "We hebben samen met de aannemer een buitengewone inspanning verricht gezien de coronamaatregelen, schaarste op de arbeidsmarkt, leveringsproblemen van materialen door de oorlog en de prijsstijgingen", schrijft Teeuwen.

Bomen en planten

De verwachting was dat er drie jaar geklust zou worden langs de dijken, maar uiteindelijk is het waterschap een halfjaar eerder klaar. In december wordt alles opgeruimd en zijn alle werkzaamheden klaar. Om de natuur te compenseren worden in het voorjaar van 2023 bomen en struiken geplant.