Steekpartij carnaval Horst: 2 jaar jeugddetentie en tbs

Mensen staan stil op de plek waar Guus Janssen om het leven kwam © L1 (Tim van der Weerden)
Joshua de L. (20) uit Tienray is veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en onvoorwaardelijke jeugd-tbs voor het doodsteken van de 21-jarige Guus Janssen op carnavalsmaandag dit jaar in Horst.
Joshua hoorde zijn straf dinsdag uitgesproken worden in de rechtbank in Roermond. Bij de uitspraak waren ook veel familie en vrienden van Guus Janssen aanwezig.

'Volkomen zinloos geweld'

De rechtbank vindt een intensieve en langdurige behandeling van Joshua noodzakelijk. Jeugd-tbs wordt in eerste instantie opgelegd voor de duur van drie jaar. De maatregel kan één of twee keer worden verlengd en mag in totaal maximaal zeven jaar duren.
De rechter richtte zich persoonlijk tot Joshua: "Op 28 februari was het na twee jaar eindelijk weer carnaval. Een feest van verbroedering en plezier. Tot 19:30 uur. Toen werd Guus Janssen neergestoken. Wat u heeft gedaan is niet te bevatten en heeft enorme sporen nagelaten. Volkomen zinloos geweld waardoor de nabestaanden van Guus onbeschrijfelijk leed is aangedaan."

Ontwikkelingsproblemen en woede-uitbarstingen

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee jaar jeugddetentie en drie jaar jeugd-tbs op basis van het advies van deskundigen. Uit onderzoeken van een psycholoog en psychiater is gebleken dat Joshua een handelingsleeftijd heeft van een 15 tot 16-jarige. Ook kampt hij sinds jonge leeftijd met ontwikkelingsproblemen en heeft hij last van woede-uitbarstingen.

'Knop om'

Het ging mis op carnavalsmaandag toen de manuit Tienray met vrienden over het Sint Lambertusplein in Horst liep. "Er werd gescholden richting ons. Toen ging er een knop bij me om", verklaarde Joshua eerder. Al een aantal dagen voor het incident zat Joshua niet lekker in zijn vel vanwege het verbreken van de relatie met zijn vriendin, zo heeft hij verklaard.
Uit onderzoek is gebleken dat het niet Guus was die iets geroepen heeft naar Joshua, maar een vriend van Guus. Het slachtoffer werd ter plekke gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten. Guus Janssen is door één messteek in zijn buik om het leven gekomen.
Joshua was op het moment van de steekpartij onder invloed van drugs en zware medicatie die niet aan hem was voorgeschreven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!