Stijging huizenprijzen in Limburg vlakt verder af

Foto ter illustratie. © iStock
De stijging van de huizenprijzen in Limburg vlakt verder af. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
Toch betaal je voor een koopwoning in Limburg nog altijd meer dan een jaar geleden.

Minst hard gestegen

De huizenprijzen in onze provincie zijn nu 9,6 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2021. Dat is lager dan het landelijk gemiddelde van 11,9 procent. In Limburg zijn de huizenprijzen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar het minst hard gestegen. De grootste prijsstijging was in Gelderland en Flevoland (13,4 procent).

Minder woningen verkocht

In het derde kwartaal van 2022 zijn er in Limburg 3222 woningen verkocht. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 3398. Dat is een daling van 5,2 procent. Landelijk is het aantal woningverkopen gemiddeld met 6,4 procent gedaald.

Verkoopprijs

De gemiddelde verkoopprijs van een woning in onze provincie is in het derde kwartaal van 2022 nog wel licht gestegen. Gemiddeld werd een huis voor 338.210 euro verkocht. In het tweede kwartaal van dit jaar was de gemiddelde verkoopprijs 335.862 euro en in het derde kwartaal van vorig jaar was die prijs nog 306.814 euro.

NVM-cijfers

Eerder deze maand publiceerde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) al cijfers over de woningmarkt. In die berekening ging het om een minder grote prijsstijging en een toename van het aantal woningverkopen. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland. Zij maken gebruik van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.