L1mburg Centraal: Bakkers doen het licht uit

De bakkerij van Gommans. © L1
Bakkers doen uit protest het licht uit, Limburgse gemeenten huisvesten te weinig statushouders en besparen maar toch aangenaam houden. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.

Bakkers doen uit protest het licht uit

Een stil protest van tientallen bakkers in Limburg tegen de energiecompensatie van het kabinet. Ze doen het licht uit in hun zaak om aan te geven dat het licht als het zo doorgaat straks niet meer aan kan. Verschillende bakkers betalen maandelijks tienduizenden euro's meer. Een aantal zit er door de stijgende kosten helemaal doorheen. Ook de bakker in het centrum van Horst voerde vandaag actie.

Locaties gerelateerd aan Koude Oorlog geopend

Dit weekend zijn in het hele land locaties te bezoeken die gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog, ook in Limburg. In Maashees is de Luchtwachttoren geopend. Vanuit de MCMR Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel zijn enkele luchtmachtofficieren aanwezig om voorlichting te geven over de toren. In Panningen is een voormalige schuilkelder te bezichtigen.

Limburgse gemeenten huisvesten te weinig statushouders

Bijna geen enkele Limburgse gemeente is er in geslaagd om in 2022 voldoende statushouders te huisvesten. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijk. Er is een verplichting vanuit het Rijk om een bepaald aantal statushouders, dat zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen, op te nemen per gemeente. Toch liggen sommige gemeenten, zoals Gulpen-Wittem en Maastricht nog erg achter op schema. Beekdaelen en Vaals zijn daarentegen redelijk geslaagd in de opgave. De gemeente Vaals moet dit jaar 14 statushouders opvangen. Dat is meer dan gelukt, het zijn er op dit moment zelfs 15.

Besparen maar toch aangenaam houden

In deze tijd waarin de gas- en energieprijzen de pan uit rijzen zoeken we naar manieren om te besparen. Bijvoorbeeld door korter en kouder te douchen en door de verwarming lager te zetten. Ook veel bedrijven zetten de thermostaat een aantal graden lager. Hoe kun je besparen en het toch nog enigszins aangenaam hebben? Dat legt thermofysioloog Wouter van Marken Lichtenberg uit.

Samenvatting TOP Oss - Roda JC

Roda JC zit in een slechte fase. Die conclusie mag wel getrokken worden na de tweede competitienederlaag op rij. En opnieuw tegen een ploeg uit de onderste regionen. In Brabant moesten de Kerkradenaren een 3-0 nederlaag slikken tegen TOP Oss.
Bekijk de uitzending hier.