Herdenking 60 jaar Cubacrisis in Limburg

Het DDR-museum in Stein. © Frank Moonen (L1)
Verschillende Limburgse musea herdenken zaterdag en zondag de Cubacrisis exact 60 jaar geleden. Dat is in het kader van het Koude Oorlog weekend.
De Koude Oorlog was een periode van gewapende vrede tussen de communistische en kapitalistische wereld in de tweede helft van de 20e eeuw. Tijdens die periode waren er enkele momenten waarop gevreesd werd dat een Derde Wereldoorlog zou uitbreken.

Cubacrisis

Een van die momenten was de Cubacrisis in 1962, toen de spanningen zo hoog opliepen dat er een atoomoorlog dreigde tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Dat was het gevolg van een uit de hand gelopen conflict over het land in het Caribisch Gebied. Op 22 oktober van dat jaar hield de toenmalige President John F. Kennedy een felle rede waarin hij de ontmanteling eiste van alle Sovjet-raketbases op Cuba.

Geschiedenis

Verschillende musea besteden aandacht aan de kwestie, zoals het Fort Museum in Venlo, het Schuilkeldermuseum in Maastricht en het voormalige NAVO-hoofdkwartier Cannerberg in Maastricht.
Ook het DDR-museum in Stein heeft haar deuren geopend. "Het is een belangrijk stukje geschiedenis dat weer heel erg actueel is gezien de gespannen situatie door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne", zegt conservator Jack Bervoets, die het museumpje runt. Hij kan zich nog wel herinneren wat er zes decennia geleden speelde. "President Kennedy zorgde ervoor dat de boel een beetje werd gesust, maar er was wel een serieuze dreiging nu, eigenlijk vergelijkbaar wat er nu in de wereld gebeurt," vertelt Bervoets.
Afbeelding ter illustratie

Bunker

Ook Omroep P&M staat erbij stil. Zo kunnen bezoekers de bunker bezoeken, van waaruit de omroep uitzendt. Ook wordt er contact gelegd met zendamateurs uit heel Europa. De bunker werd in de jaren '60 gebouwd voor het geval zich rampen of oorlogen zouden voordoen. Er kunnen 1200 mensen schuilen. De laatste decennia is de bunker voor andere doeleinden gebruikt.