L1mburg Centraal: Schiphol wordt mede-eigenaar van MAA

Maastricht Aachen Airport. © Jean-Pierre Geusens
Schiphol wordt mede-eigenaar Maastricht Aachen Airport, Heerlense huurders voelen zich opgelicht en meer.
Bekijk hier de hele uitzending

Schiphol wordt mede-eigenaar Maastricht Aachen Airport

De Royal Schiphol Group stapt in als grootaandeelhouder van Maastricht Aachen Airport. De nationale luchthaven betaalt 4,2 miljoen euro voor 40 procent van de aandelen. Daarmee heeft de provincie nu de gewenste partner om de luchthaven de komende jaren verder te ontwikkelen.

Heerlense huurders voelen zich opgelicht

Bewoners van de Geerstraat in Heerlen zijn boos. Ze voelen zich opgelicht en gebruikt. Een jaar geleden tekenden ze een huurcontract voor een jaar, met de intentie om er langer te blijven wonen, maar deze maand kregen ze een mail van de verhuurder dat het contract per 31 december wordt opgezegd. Een reden wordt niet genoemd. Juridisch gezien staat de verhuurder in zijn recht, maar daar hebben de bewoners niets aan. Ze waren net gesetteld en moeten nu dus alweer op zoek naar iets anders.

Crowdfunding voor hoogbegaafden

Spirare, de organisatie voor hoogbegaafde jongeren in Heibloem, zit in de financiële problemen. Het aantal kinderen dat aanklopt voor hulp is sinds de coronatijd teruggelopen. Daarom begint Spirare een crowdfundingsactie om te voorkomen dat tientallen jongeren moeten worden weggestuurd uit Leudal.

Burgemeester Donders van Roermond nam afscheid

Het was met minder dan een half uur de kortste en waarschijnlijk ook de meest emotionele raadsvergadering voor burgemeester Rianne Donders. Donderdagavond nam ze afscheid van Roermond. Eerder deze week kondigde ze plotseling haar vertrek aan omdat haar bestuurscultuur niet past bij die van een meerderheid in de Roermondse politiek.

VVV door oog van de naald en bekert verder

VVV-Venlo heeft de volgende ronde van de strijd om de KNVB-beker bereikt. De Venlonaren wonnen met moeite met 1-2 van derde divisionist Dongen dat tot een kwartier voor het einde een 1-0 voorsprong verdedigde. Thijme Verheijen en Sven Braken voorkwamen op het nippertje een afgang voor de Venlonaren.

Hoe het virus de stal in kwam blijft een raadsel

Het vogelgriepvirus sluimerde jarenlang maar slaat nu hard toe. Bedrijven gaan op slot en honderdduizenden dieren worden gedood. Een vaccin is er niet en de toekomst blijft onzeker. De kalkoenstallen van Theo Coumans uit Ospel werden afgelopen zondag geruimd. Hoe het virus binnen is gekomen, blijft een raadsel.

Zo herken je littekens op het hart

Een belangrijke ontdekking voor mensen met hart- en vaatziekten. Een medisch ingenieur van het MUMC+ in Maastricht heeft een manier bedacht om kleine littekens in het hart van bloed te onderscheiden op MRI-scans. Littekenweefsel in het hart geeft een verhoogd risico op een hart- of vaatprobleem.

Risja Steeghs uit Reuver en de Dutch Design Week

Het is het grootste ontwerpevenement van Noord-Europa. De Dutch Design Week. Vanaf zaterdag staat Eindhoven weer in het teken van het evenement. Een commissie beoordeelt welke designers er te zien zijn. Risja Steeghs uit Reuver exposeert haar werk in een Scandinavische interieurwinkel. Vrijdag richtte ze haar expositie in.