Vogelgriep: 'Verschrikkelijk om je dieren te zien sterven'

Theo Coumans bij zijn kalkoenbedrijf in Ospel dat werd geruimd. © L1 (Peter Beeker)
Theo Coumans 'volgde' het vergassen van zijn kalkoenen via de camera's die in zijn stal hangen. "Er was geen paniek onder de dieren. Ze sliepen rustig in. Naar zoiets kijken is erg moeilijk dat kan ik je wel vertellen."
Bijna 24.000 kalkoenen zijn geruimd door een team van de Nederlandse Voedsel -en Waren Autoriteit (NVWA). "Ik stond ervan te kijken hoe snel die hier op het bedrijf waren." Maar alles ging snel, vertelt Theo Coumans. Vanaf het moment dat zondag 16 oktober vogelgriep werd geconstateerd in zijn stal. "De dieren waren echt ziek. Binnen twee uur verslechterden ze razendsnel. Ik kon het bijna niet geloven."

Lukraak

"Het is onwezenlijk. Alles is stil. Ik kom bijna niet op het bedrijf. Niemand mag er komen natuurlijk. Je kunt niet werken. Gelukkig kan ik nog wat doen voor de LLTB anders komen de muren op je af."
Het gaat waarschijnlijk nog maanden duren voordat er weer kalkoenen in de stallen komen. "Zonder vaccins is het in onze sector hopeloos. Het lijkt wel een bingo waar de vogelgriep toeslaat. Lukraak, er zit geen logica in. Hoe het mijn bedrijf is binnengeslopen, is een raadsel."

Vaccin

Twintig jaar geleden werd een van de kalkoenbedrijven van Theo Coumans ook geruimd. "Er is nog steeds geen vaccin ontwikkeld. Je kunt je toch ook niet voorstellen dat we twintig jaar op een corona-vaccin hadden moeten wachten."