Crowdfundingsactie voor school hoogbegaafden in Leudal

Afbeelding ter illustratie
Spirare in Heibloem, een organisatie voor hoogbegaafde jongeren, zit in de financiële problemen. Het aantal kinderen dat aanklopt voor hulp is tijdens de coronatijd teruggelopen. Een crowdfundingsactie moet op korte termijn 250.000 euro opleveren.
Hoogbegaafde jongeren die vastlopen in het reguliere onderwijs vinden een plek in Leudal. "We zijn eigenlijk de enige organisatie waar hoogbegaafde of hoogsensitieve jongeren terecht kunnen", zegt Bart Frumau-Luckman, manager opleidingen van Spirare. "Daardoor ontvangen we jongeren uit het hele land, van Groningen tot Zeeland."

Liquiditeitsprobleem

Hoewel het aantal aanmeldingen weer groeit sinds de coronatijd, zijn er momenteel niet genoeg jongeren om uit de kosten te komen. "We hebben een liquiditeitsprobleem", weet Frumau-Luckman. Doordat de organisatie niet onder de reguliere onderwijsparaplu valt, wordt op dit moment zowel gesproken met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport als het Ministerie van Onderwijs.

Cliëntenstop

Door de cliëntenstop in coronatijd kreeg Spirare minder vergoedingen uit PGB's binnen. "Daar hebben we nog steeds last van", legt Frumau-Luckman uit. "Als we voor het einde van het jaar geen 250.000 euro binnen krijgen, worden deze jongeren al weer naar huis gestuurd. Het zijn al mensen die vaak een heel traject van scholen achter de rug hebben. Dan staan er minimaal 100 jongeren op straat. Dat gaat me aan het hart."