14 huurders in Heerlen komen op straat: "Dit is onmenselijk"

De huurders voelen zich opgelicht © Frank Moonen (L1)
Bewoners van appartementencomplex Geerstate in Heerlen-centrum voelen zich opgelicht. Veertien huurders hebben te horen gekregen dat ze op 31 december na een jaar weer het pand uit moeten. Ze gingen ervan uit dat hun huurcontract zou worden verlengd, zoals gebruikelijk.
Michael, Chantal en Melissa doen vrijdag hun verhaal. Ze huren sinds januari een appartement aan de Geerstraat in Heerlen, het voormalige UWV-gebouw. Ze tekenden een contract voor één jaar, maar gingen ervanuit dat ze er langer konden blijven wonen. Dat zou ook mondeling zijn toegezegd door de verhuurder. Toch kregen de bewoners deze maand een mail waarin stond dat het contract per 31 december eindigt. Ze moeten op zoek naar iets anders. Bij 14 huurders is dit inmiddels het geval, de 30 andere huurders hebben nog niets vernomen, maar vrezen dat ook bij hen het contract niet wordt verlengd. Ze kwamen er later wonen, waardoor de verhuurder iets langer de tijd heeft om de bewoners in te lichten.

Verwerpelijk

"Juridisch staan ze in hun recht, maar moreel is dit echt verwerpelijk. We hebben steeds netjes betaald, maar worden er nu gewoon uitgezet. En daarbij is geen enkele reden gegeven," zeggen de bewoners tegen L1. Het gaat voornamelijk om starters, die blij zijn eindelijk op zichzelf te wonen. Ze hebben geïnvesteerd in hun appartement en willen er graag blijven wonen. Zelfs een huurverhoging (nu betalen ze maandelijks 880 euro) zouden ze accepteren. Maar in plaats daarvan moeten ze op zoek naar iets anders, iets wat in een tijd van krapte bijna onmogelijk is. Sommigen moeten zelfs terug naar hun ouders."

Bemiddelen

De bewoners hebben inmiddels de gemeente ingeschakeld en hebben daarnaast informatie ingewonnen bij het juridisch loket. Overal luidt het antwoord dat de verhuurder wettelijk gezien niets verkeerd doet, al is het volgens de gemeente geen wenselijke situatie. Wethouder Casper Gelderblom, verantwoordelijk voor wonen, wil in gesprek met de verhuurder om een oplossing te zoeken. "Als een grote groep huurders ineens op straat dreigt te komen staan, verstoort dat de huurmarkt. En die markt is al krap. We voelen het als onze taak om te bemiddelen, maar we kunnen niet op de stoel van de rechter gaan zitten," schrijft de gemeente in een raadsinformatiebrief.

Reactie

De verhuurder zelf, de Stichting United Colours, was niet voor commentaar bereikbaar. De verhuurmakelaar van de panden, Wonen123, gaf wel een uitgebreide toelichting. Volgens directeur Joep Hermens is het ethisch niet gepast wat de verhuurder doet, maar staat hij in zijn recht. "De huurders hebben een contract van een jaar getekend, dus ze hadden kunnen weten dat ze er na een jaar ook weer uit zouden moeten. Toch is het opvallend dat de belegger dit doet, omdat je weer op zoek moet naar andere huurders," zegt Hermens.

Contract

Een mogelijke reden van de verhuurder om op zoek te gaan naar nieuwe huurders, zou kunnen zijn dat hij anders aan de huidige huurders vastzit. Volgens de wet mag je niet twee keer achterelkaar een huurcontract voor één jaar krijgen. De tweede keer zou dat automatisch omgezet worden in een contract voor onbepaalde tijd, waardoor een huurder allerlei aanvullende rechten krijgt en het een stuk lastiger wordt om iemand uit een woning te krijgen. Door telkens nieuwe huurders te zoeken, wordt dat omzeild. Volgens Wonen123 is het een situatie die vaker voorkomt en niet alleen in Heerlen. De makelaar zegt al op zoek te zijn naar nieuwe huurders vanaf januari, waarbij de huurvoorwaarden niet veranderd zijn.