Protest tegen energiecompensatie: bakkers doen licht uit

Uit protest tegen de energiecompensatie doen bakkers het licht uit. © L1
Honderden bakkers in het hele land doen dit weekend de lichten uit in hun zaak.
Dat doen zij uit protest tegen de energiecompensatie die het kabinet biedt. Deze is volgens de sector ontoereikend.

Stijgende kosten

In Limburg doen ook tientallen bakkerijen mee. Een van deze bakker is Bas Gommans. Hij heeft drie bakkerijen, in Sevenum, Swalmen en Horst. De meel-, bloem en elektriciteitscontracten van de bakker lopen in januari af. En dat heeft flinke gevolgen. Zo gaan zijn kosten dan met 20.000 euro per maand omhoog. Zijn gascontract loopt nog twee jaar, anders gingen zijn maandelijkse kosten met 45.000 euro omhoog. Hij vindt de actie veel te mild en is teleurgesteld in de overheid. "De steun is nihil", zegt hij.
Volgens Gommans zitten veel collega's er door de stijgende kosten helemaal doorheen.

Fluwelen protest

Tijdens de protestactie blijven in de bakkerijen de lichten uit en worden kaarsen ontstoken als publieksvriendelijke actie. De organisatie spreekt over een "fluwelen protest", om de consument en de politiek te laten zien dat het water veel bakkers in Nederland "tot boven de lippen" staat.
Volgens de organisatie zien bakkers uit zowel het mkb als het grootbedrijf "hun bedrijven ten onder gaan door de toenemende kostenstijgingen". Brood bakken "is niet meer op te brengen tegen de huidige energieprijzen", zo valt te lezen in een persbericht.
De bakkerij van Gommans. © L1

Energiesteun

Het kabinet heeft 3,1 miljard euro energiesteun toegezegd voor het mkb vanaf april volgend jaar. "Maar bakkers moeten nog maar zien of ze december halen", zegt Sandra Pluim van de Stichting Ambachtelijke Bakkerij, de coördinator van de actie. Ook houdt het kabinet volgens Pluim onvoldoende rekening met de verschillen tussen grote en kleine bedrijven in de branche.