'Kosten opruimen drugsafval voortaan voor rekening overheid'

In een akker in Beegden werden in mei nog zes vaten van 200 liter gevonden. © Fer Traugott
Burgers of gemeenten die te maken krijgen met gedumpt drugsafval op hun land, kunnen die kosten vanaf volgend jaar grotendeels verhalen op de landelijke overheid.
Dat maakt het kabinet vrijdag bekend, meldt RTL Nieuws op basis van Haagse bronnen.

Hoge kosten

Eigenaars van de grond waarop drugs gedumpt wordt, draaien nu zelf vaak grotendeels op voor de kosten, ook als ze niets met de zaak te maken hebben. Het vorige kabinet maakte een subsidiepotje, maar daar zit maar een miljoen euro in. Bovendien keert het maximaal 25.000 euro per vervuiling uit. De werkelijke kosten zijn bijna altijd veel hoger.

Tot een bedrag van 200.000

Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg het kabinet daarom al eerder om meer geld uit te trekken om deze mensen tegemoet te komen. Bij de nieuwe plannen betalen gemeentes en andere decentrale voor de eerste 50.000 euro een eigen bijdrage van 50 procent, en krijgen daarboven, tot een bedrag van 200.000 euro, ook alle opruimkosten vergoed.

Limburg koploper

Uit politiecijfers bleek eerder al dat in Limburg het vaakst drugsafval in de natuur wordt achtergelaten. Vorig jaar waren er 61 drugsdumpingen in onze provincie. Ook in de provincies Noord-Brabant (47), Zuid-Holland en Noord-Holland (beiden 27) was het regelmatig raak.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!