Aantal woninginbraken in Limburg blijft dalen

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Inbrekers hebben in de periode van januari tot en met september van dit jaar in Limburg 928 keer toegeslagen. Dat is een daling van 8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Dat blijkt uit een analyse van persbureau het ANP op basis van politiecijfers.

Landelijke stijging

Voor het eerst in jaren is er landelijk gezien juist sprake van een stijging van het aantal woninginbraken. In heel Nederland werd er in de eerste negen maanden van dit jaar 17.300 keer ingebroken. Vorig jaar registreerde de politie in dezelfde periode nog 16.100 inbraken. Dat komt neer op een landelijke stijging van meer dan 7 procent.

Coronamaatregelen

De politie spreekt van een 'direct verband' met de coronamaatregelen, omdat in die periode veel mensen thuis werkten. "In 2021 lag het aantal woninginbraken uitzonderlijk laag. Toen begin 2022 de maatregelen verdwenen, nam het aantal inbraken ook weer toe. We zitten nu iets lager dan in pre-coronajaar 2019 rond dezelfde tijd. Maar het gaat naar verwachting alsnog om ruim 25.000 woninginbraken dit jaar", aldus Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak bij de politie.

Forse daling in Limburg

In Limburg daalt het aantal woninginbraken sinds 2016 fors. Dat jaar werd er van januari tot en met september nog 2931 keer ingebroken. In dezelfde periode vorig jaar werden er 1009 woninginbraken geregistreerd. De daling zet dit jaar dus door naar 928 inbraken in de eerste negen maanden.

Minder goed

Toch zijn er in Limburg ook gemeenten die het minder goed doen. Mook en Middelaar is de gemeente waar het aantal woninginbraken relatief gezien het hardst is gestegen. Daar vonden van januari tot en met september 2022 in totaal 13 woninginbraken plaats. Vorig jaar werd in dezelfde periode 6 keer ingebroken. Dat komt neer op een stijging van 117 procent.
Ook in Valkenburg aan de Geul steeg het aantal woninginbraken fors; van 10 in januari tot en met september 2021 naar 19 in de eerste negen maanden van dit jaar. Een stijging van 90 procent. Daarna volgt Voerendaal. Daar werd dit jaar tot en met september 10 keer ingebroken, terwijl het vorig jaar nog om 6 gevallen ging (67 procent stijging).

Relatief minste inbraken

Het aantal woninginbraken is relatief het meest gedaald in Roerdalen. In die gemeente sloegen inbrekers van januari tot en met september dit jaar 6 keer toe; tegenover 16 woninginbraken in de dezelfde periode in 2021 (-63 procent).
Ook Bergen doet het goed met 8 woninginbraken in de eerste negen maanden van dit jaar. Een daling van 58 procent ten opzichte van vorig jaar, toen er 19 inbraken waren. Nederweert maakt de top drie compleet. Daar werd vorig jaar van januari tot en met september nog 18 keer ingebroken. Dit jaar sloegen inbrekers er tot nu toe 8 keer toe (-56 procent).
Bekijk hier de cijfers van jouw gemeente: