Politie geeft opheldering over niet duurzame bureaus

Niet alle politiebureaus hebben de noodzakelijke energielabels © iStock
De politie heeft opheldering gegeven over de vijf politiebureaus die eigenlijk per 1 januari 2023 de deuren zouden moeten sluiten, omdat hun energielabel lager dan C is.
De situatie van de politiebureaus kwamen aan het licht bij een inventarisatie van data van de Rijksoverheid uit september van dit jaar.

Vernieuwingen

In zowel de bureaus in Panningen (label E) als Valkenburg (label G) zijn inmiddels verduurzamingssacties uitgevoerd, laat een woordvoerster weten. In Valkenburg gaat het onder andere om een nieuw dak, vloerisolatie en LED-verlichting. In Panningen zijn onder andere de beglazing vervangen en het dak beter geïsoleerd. "Dit alles zorgt voor een labelverbetering, minimaal C."

Sluiting of gehuurd

Ook politiepost Hoensbroek (label G) stond op de lijst. De politie laat aan L1 weten dat deze locatie per 2023 de deuren sluit. In het geval van de inlooplocatie in Geleen gaat het om een huurcontract. Daarvan zou geen energiemaatwerkrapport beschikbaar zijn. "Dus het is onbekend waar dit energielabel op gebaseerd is", meldt de woordvoerster. Ook ligt de verantwoordelijkheid niet bij de politie, maar bij de verhuurder. Dat is de gemeente Sittard-Geleen.
Het teambureau in Weert (label D) is een dubbel geval: het wordt in 2024 of 2025 afgestoten, maar heeft inmiddels mogelijk al een label C door een nieuwe CV-ketel en verlichting.

Energielabel

Eerder deze week werd bekend dat meerdere overheidsgebouwen, waaronder de politiebureaus, een energielabel lager dan C hebben. In het Bouwbesluit 2012 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vastgelegd dat alle kantoorgebouwen in 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Is dat niet het geval, dan moet het de deuren sluiten.