Net neergelegde kinderkopjes alweer uit straat Tegelen

De straat is afgesloten. © L1
Nog maar 3,5 jaar geleden werd besloten om de Sint Martinusstraat in Tegelen een historische aanblik te geven met een straat vol kasseien. Nu worden ze alweer verwijderd.
Althans dat is het plan van de gemeente. De reden zijn aanhoudende klachten die al sinds de aanleg van de kasseien binnenkomen bij de wijkraad van het achterliggende Maasveld.

Verdeeld

De straat zelf is verdeeld. Het klopt dat er meerdere klachten zijn. De hobbelige weg zorgt voor geluidsoverlast van passerende auto’s. Zeker als die harder rijden dan is toegestaan. Ook gebruiken fietsers het trottoir in plaats van de weg om de kasseien te ontwijken, waardoor aanwonenden soms te maken krijgen met onwenselijke situaties als zij uit hun voordeur komen. Een bewoner die net met zijn hond naar buiten komt is dan ook blij met voorgenomen aanpassing.

Ongemakken

Overbuurman Paul Seelen erkent die ongemakken, maar vindt dat die maar voor lief moeten worden genomen in het belang van de historie. "Er zijn nog maar zo weinig historische plekken in Tegelen. Laten we die koesteren. Ook als daar een klein beetje ongemak bij hoort. Nog los van de enorme kapitaalvernietiging. Er is hier flink geïnvesteerd in deze weg. En daar was ik als bewoner juist heel tevreden over." Ook buurtbewoner Jan Oehlen denkt er zo over. "Dat ongemak moeten mensen er maar voor over hebben."

Staan voor historie

Seelen was dan ook verrast toen hij afgelopen maandag een brief in zijn bus kreeg die melding maakte van werkzaamheden een week later om de kasseien grotendeels te vervangen voor gladdere straatklinkers. "Ons is als bewoners niets gevraagd. De gemeente heeft hier destijd een keuze gemaakt voor de historie. Dan moeten ze daar ook achter blijven staan."

Teniet gedaan

Ook de Heemkundige Kring is niet blij met de aanpassing. Het cultuurhistorisch beeld van de straat wordt erdoor teniet gedaan, zegt voorzitter John Raijer. "Maar de gemeente lijkt de keus toch al te hebben gemaakt, dus het heeft voor ons niet meer zoveel zin om op de trom te slaan."

Kinderwagens en rolstoelen

De gemeente zegt juist gehoor te geven aan klachten. Niet alleen uit de straat maar ook uit de wijk erachter. Voorzitter van de wijkraad Jos Pelzer zegt dat vooral mensen in een rolstoel of met een kinderwagen last ervaren van de kasseien. Maar ook fietsers uit de wijk zouden liever een bestrating zien die minder hobbelt. "De Sint Martinusstraat is nu eenmaal de meest logische ontsluitingsweg richting het dorpscentrum, dus heel veel mensen maken daar gebruik van. Een andere weg kiezen die langer is juist voor mensen die al slecht ter been zijn geen optie", vindt hij.

Extra bedenktijd

Na de negatieve reacties uit de buurt en op internet zegt de gemeente toch nog wat extra bedenktijd te willen nemen. De werkzaamheden aan de straat gaan niet komende maandag al van start. Er komen nu eerst nieuwe gesprekken met betrokkenen.