Noodopvang Schinnen dicht, azc Sweikhuizen uitgebreid

De verblijfsruimte voor asielzoekers in Schinnen © Yves Lacroix (ZO-NWS)
De noodopvanglocatie in Schinnen gaat dicht en het azc in Sweikhuizen wordt uitgebreid met 150 plekken.
Daarvoor stemde woensdagavond een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Beekdaelen tijdens een speciale raadsvergadering. Er stemden 20 leden voor en 5 tegen dit plan.

Oproep niet inwilligen

De coalitiepartijen Vernieuwingsgroep Beekdaelen, Beeldaelen Lokaal en het CDA hebben 18 van de 25 zetels in de gemeenteraad. De drie partijen namen woensdag een motie aan, waarin het college wordt opgeroepen om het verzoek van het Ministerie van Justitie en de Veiligheidsregio om de opvang in Schinnen open te houden, niet in te willigen. Wel moet het college in gesprek met het COA over een structurele uitbreiding van maximaal 150 plekken voor het azc Moorheide.

Motie

Op dit moment zijn 68 van de 450 noodopvangplekken in Schinnen bezet. Volgende week verhuizen de overgebleven vluchtelingen naar andere locaties in Nederland. "Beekdaelen heeft haar gemeentelijke verantwoordelijkheid decennialang (zeker ten opzichte van andere gemeenten) ruimschoots genomen", stellen de drie partijen in een motie, waarover woensdagavond is gestemd.
De oppositiepartijen D66, GroenLinks en PvdA wilden eveneens een uitbreiding van het aantal plekken in het azc in Sweikhuizen. Zij wilden ook dat de opvanglocatie Schinnen langer (deels) open bleef, maar daarvoor was dus verre van een meerderheid.