Ook donderdag geen treinen van Arriva in Limburg

Een Arriva-trein op het station van Valkenburg © iStock
Vanwege een landelijke staking in het streekvervoer in Limburg rijden er donderdag opnieuw geen treinen van Arriva. De vervoerder kan vanwege de driedaagse staking woensdag al geen treinen laten rijden.
Het ligt voor de hand dat vrijdag - de laatste dag van de staking - er evenmin Arriva-treinen rijden. Maar een woordvoerder van Arriva laat weten dat daarover nog geen besluit is gevallen.

Verweven

"We bekijken eerst hoeveel stakers we verwachten", zegt hij. "Het netwerk in Limburg is enorm met elkaar verweven. Als een kwart van de machinisten staakt, dan lopen de aansluitingen vast en stranden reizigers."

Minder bussen

Ook een deel van de buschauffeurs heeft het werk neergelegd. Daardoor vallen in de hele provincie lijnen uit. Volgens Arriva rijdt 70 procent van de bussen in Limburg volgens dienstregeling. In Noord- en Midden-Limburg is de stakingsbereidheid groter dan in het zuiden van de provincie. Reizigers wordt opgeroepen voor vertrek de reisapps te checken, om te achterhalen of hun bus rijdt.

Onderhandelen

De medewerkers van Arriva die lid zijn van vakbond FNV staken voor een betere cao. Vakbond CNV stemde eerder dit jaar wel voor de nieuwe coa en ondersteunt de staking niet. De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) vindt de stakingen onbegrijpelijk, omdat er al een cao is, en roept FNV andermaal op om terug te keren aan de onderhandelingstafel. VWOV sloot vorige week het akkoord met vakbond CNV.