L1mburg Centraal: Hoe moet het verder in Roermond?

Stadhuis van Roermond. © iStock
Proefvluchten F35 boven de Peel, zonnige toekomst voor jonge bakkers. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal
Bekijk hier de hele uitzending

Proefvluchten F35 boven de Peel

Er is veel weerstand tegen het voornemen van defensie om vliegbasis de Peel weer in gebruik te nemen. Gemeenten, omwonenden en natuurorganisaties vrezen geluidsoverlast en schade aan de natuur. Dinsdagmiddag vloog een Joint Strike Fighter meerdere routes boven het gebied om de geluidsoverlast te meten. Defensie wil zo'n 18 weken per jaar oefeningen houden vanaf de Peel met de F35's.

Hoe moet het verder in Roermond?

Hoe moet het verder in Roermond nu burgemeester Rianne Donders per 1 november vertrekt? Gouverneur Emile Roemer buigt zich binnenkort over een waarnemend burgemeester voor de bisschopsstad. Daarna stelt de gemeenteraad een profiel op en kan er een nieuwe eerste burger gezocht worden. Donders maakte maandag bekend op te stappen. Haar besluit volgt volgt na jaren van conflicten en openlijke ruzies in de gemeenteraad van Roermond.

NASA toont interesse in Limburgs vitamineonderzoek

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft interesse in een onderzoek van de Universiteit Maastricht. De wetenschappers werken aan een apparaat dat kan meten hoeveel vitamines er in groenten zitten. Dat kan interessant zijn voor toekomstige ruimtemissies naar Mars. Astronauten moeten dan zelf groenten kweken en de Maastrichtse uitvinding kan daarbij helpen.

Limax sterker dan ooit

Een Brit, een Zweed, een Ier en een Fin, ze spelen allemaal bij Limax in Linne. De volleybalclub onder leiding van trainer Guido Görtzen is dit jaar een stuk internationaler. Dat is ook te zien aan de resultaten. De Linne-Maasbracht Combinatie staat na drie wedstrijden gedeeld eerste in de eredivisie. Dus is tegenstander Sliedrecht Sport geen onneembare horde meer.

Tentoonstelling in Limburgs Museum over het mystieke

Het idee dat er meer is dan de alledaagse werkelijkheid, is een oergevoel met een enorme aantrekkingskracht. Dat vertaalt zich in religie, spiritualiteit en extase. Het Limburgs Museum besteedt momenteel een grote tentoonstelling aan het mystieke. Werk uit eigen collectie wordt daarbij tegenover moderne kunst geplaatst.