Landelijke staking streekvervoer: geen Arriva-treinen

Trein van Arriva © iStock
In Limburg rijden in elk geval woensdag de hele dag geen treinen van Arriva. Dat heeft te maken met de driedaagse landelijke staking in het streekvervoer. Ook medewerkers van Arriva doen mee aan de staking.
Ook in het busvervoer van Arriva wordt gestaakt. De vervoerder laat weten dat reizigers rekening moeten houden met uitval van buslijnen.

Mogelijke verstoringen

Arriva waarschuwt reizigers op de website voor mogelijke verstoringen in de dienstregeling en zegt te proberen zoveel mogelijk de normale dienstregeling te rijden. Als er ritten uitvallen, worden die in de reisplanners- en apps verwerkt.
Volgens de bond staken de verkeersleiders voor het eerst. "Dat zegt heel veel over de problemen en de werkdruk. Die is net als bij de buschauffeurs torenhoog", zegt FNV-bestuurder Edwin Kuiper.

Eisenlijst

Buschauffeurs in het hele land leggen woensdag 19, donderdag 20 en vrijdag 21 oktober ondanks eerdere stakingen het werk neer voor een betere cao. Op de eisenlijst staan onder meer een loonsverhoging en het aannemen van meer personeel om de werkdruk te verlagen. In het streekvervoer werken ongeveer 13.000 mensen. Zo'n 6.000 daarvan zijn lid van vakbond FNV. Leden van vakbond CNV stemden eerder dit jaar wel voor de nieuwe cao Openbaar Vervoer, die tot eind dit jaar loopt.

Onbegrijpelijk

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) vindt de stakingen onbegrijpelijk, omdat er al een cao is, en roept FNV andermaal op om terug te keren aan de onderhandelingstafel. VWOV sloot vorige week het akkoord met vakbond CNV. Daarin werd afgesproken dat chauffeurs een eenmalige uitkering van 1000 euro krijgen, die in november wordt uitgekeerd. Dinsdag werd bekend dat ook werknemers in het multimodaal vervoer (bedrijven die zowel bus- als treinvervoer aanbieden) de uitkering krijgen.