Avond 'chillen' eindigt in schietpartij: OM eist 9 jaar cel

De bewoner en zijn vriend raakten gewond bij een schietpartij in Schinveld, juni 2021. © Orange Media
Justitie wil Faisel E. (27) uit Spijkenisse negen jaar achter slot en grendel plaatsen voor een schietpartij in een Schinveldse woning, juni vorig jaar.
Dat bleek dinsdag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank van Maastricht.

Poging doodslag

De verdachte heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) geprobeerd om de bewoner en zijn kompaan uit Kerkrade opzettelijk van het leven te beroven. Dat gebeurde in de nacht van vrijdag 11 op zaterdag 12 juni 2021 in het huis aan de President Kennedystraat in Schinveld.

'Richtte wapen op mij'

Faisel en de twee vrienden leerden elkaar die vrijdagavond kennen bij een tankstation in Landgraaf. De man uit Spijkenisse had een lachgastank bij zich en dat wekte de interesse van de Schinveldenaar, vertelt Faisel in de rechtbank. Het klikte tussen de drie mannen, waarna ze naar de woning in Schinveld zijn gereden om verder te 'chillen' met alcohol en verdovende middelen.
Volgens Faisel was het op het begin wel gezellig, maar daarna sloeg de sfeer om. Naar eigen zeggen heeft de bewoner hem twee klappen met het pistool gegeven. "Hij richtte het wapen op mij en zei dat ik weer op de bank moest zitten. Ik sloeg het pistool van me af en toen ging het af", aldus de verdachte.

Twee keer geschoten

De openbare aanklager gelooft het verhaal van Faisel niet. Er ontstond namelijk een worsteling en de Spijkenisser heeft de trekker overgehaald. Eén kogel raakte de linkerpols van de Schinveldenaar. Het slachtoffer heeft blijvende schade opgelopen. De tweede kogel kwam in het been van de man uit Kerkrade terecht. "Er is veel gebeurd die dag, maar ik geloof de verhalen van de aangevers. De verdachte heeft zich pas bij de politie gemeld toen hij te horen kreeg dat hij gezocht werd. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht en vertelt een andere versie van het verhaal. Poging doodslag is een ernstig feit. De slachtoffers liepen het risico om te overlijden", zegt de officier van justitie.

Tegenstrijdigheid

Volgens de raadsman van Faisel, Barry van de Luijtgaarden, komen de verklaringen van de slachtoffers niet met elkaar overeen. "We gaan chillen, maar er wordt niks gezegd tegen elkaar. Dat is ongeloofwaardig. Opeens zou mijn cliënt zijn opgestaan en ontstond er een worsteling. Het zijn tegenstrijdige verklaringen." Maar waar is het wapen gebleven terwijl er wel twee hulzen in de woning zijn aangetroffen? "Dat wapen is er niet. En ook geen dna van mijn cliënt", verklaart de advocaat.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.