CDA Roermond bezorgd over afrekencultuur binnen stadhuis

Het stadhuis aan de Markt in Roermond © Istock
Het CDA Roermond is bezorgd om de afrekencultuur die volgens de partij heerst binnen het stadhuis.
Dat zegt fractievoorzitter en raadslid Marc Breugelmans na het nieuws over het vertrek van burgemeester Rianne Donders.

Weinig ruimte

Volgens Breugelmans zou het zomaar kunnen dat Jos van Rey ambtenaren die hem niet welgevallig zijn geweest afrekent. "Ik kan dat nu niet hard maken. Maar ik weet wel, met het voorbeeld van de burgemeester, dat er weinig ruimte is als je anders denkt."

In de haren

Burgemeester Donders liet maandagavond weten dat ze haar taken per 1 november neerlegt. Volgens haar was er een 'onoverbrugbaar verschil met de meerderheid van de gemeenteraad'. Haar besluit komt na jaren van conflicten en openlijke ruzies in de gemeenteraad van Roermond. Daarbij vlogen met name het LVR-kopstuk Jos van Rey en Donders elkaar geregeld in de haren.

Geen veilig werkklimaat

De gemeenteraad viel een jaar geleden over een brief van Donders, die kritiek uitte op de heersende bestuurscultuur in de gemeenteraad. Ook beklaagde ze zich daarin over het gebrek aan fatsoenlijke omgangsvormen in de raad. Het CDA-raadslid geeft aan dat zijn partij geen veilig werkklimaat ervaart in de politiek. "We moeten samen een klimaat creëren waar mensen veilig hun werk kunnen doen en het verleden achter ons kunnen laten."