Aantal coronagevallen daalt licht, onzeker of top is bereikt

Coronatest bij de GGD © iStock
Het aantal positieve coronatests is heel licht gedaald, al blijft Limburg nog wel koploper van Nederland in het aantal coronabesmettingen.
In de periode van 12 tot en met 18 oktober testten 2.007 Limburgers positief, net iets minder dan de 2.040 van een week eerder. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

Meeste besmettingen

Limburg scoort met 179 besmettingen per 100.000 inwoners nog altijd het hoogst met het aantal nieuwe coronabesmettingen. Het verschil met nummer twee Zeeland is best groot. In die provincie zijn 148 besmettingen per 100.000 inwoners. Limburg is al voor de vierde week op rij coronakoploper.
De gemeente Echt-Susteren kende binnen de provincie relatief de meeste coronabesmettingen. Daar testten 86 mensen positief: dat is 272 per 100.000 inwoners. Ook in Gulpen-Wittem (268), Stein en Meerssen (beiden 260 per 100.000 inwoners) lag het aantal positieve tests hoog.
Bekijk in onderstaand kaartje het aantal positieve tests per gemeente in de afgelopen twee weken.

Weinig ziekenhuisopnames

Ondanks het hoge aantal positieve tests, werden er in Limburg relatief weinig mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Afgelopen week kwamen er vijftien nieuwe patiënten met corona bij. Dat zijn er 1,34 per 100.000 inwoners. Alleen in Zeeland en Groningen werden relatief minder nieuwe coronapatiënten opgenomen.

Subtypes Omikron-variant

Casper den Heijer, arts infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg, ziet dat er op dit moment een aantal subtypes van de Omikron-variant aan het opkomen zijn. Maar er zijn geen signalen dat deze nieuwere varianten tot ernstigere ziekte leiden", stelt hij. "Het aantal ziekenhuisopnames valt relatief nog altijd mee, waarbij zeker op de IC weinig opnames door COVID-19 te noteren vallen."

Landelijke cijfers

Ook landelijk is het aantal coronagevallen licht gedaald, voor het eerst in zeven weken. In de afgelopen week registreerde het RIVM 22.688 bevestigde besmettingen, ruim 4 procent minder dan de week ervoor. Ook het aantal ziekenhuisopnames daalde. Maar of de najaarsgolf daarmee zijn top heeft bereikt, is volgens het RIVM moeilijk te zeggen.
"Het aantal besmettingen kan alle kanten op gaan, het is moeilijk te voorspellen. We kunnen niet zeggen of het aantal positieve tests nu omlaag gaat, alsnog verder stijgt of een tijdje op dit plateau blijft", zegt een woordvoerder.

Reproductiegetal onder de één

Het reproductiegetal van het coronavirus is gedaald tot onder de 1, voor het eerst sinds begin september. Het staat nu op 0,97. Dat betekent dat een gemiddelde groep van honderd mensen met corona het virus overdragen aan 97 anderen. Zij besmetten 94 mensen en die steken vervolgens zo'n 91 mensen aan. Langzaam maar zeker zakt het aantal positieve tests, zoals in de weekcijfers ook te zien is.