Regeling hoogwater getroffen ondernemers van start

De ravage na het hoogwater in Valkenburg was enorm © L1
Limburgse en Brabantse ondernemers die fors omzetverlies hebben geleden door het hoogwater vorige zomer, kunnen vanaf maandag een aanvraag indienen voor een compensatie.
Het gaat om een specifieke uitkering waarvoor de provincie Limburg van het Rijk een bedrag van 24 miljoen euro heeft gekregen.

Aangedrongen

Gedeputeerde Stephan Satijn is blij dat de regeling er is gekomen: "Samen met de verschillende Limburgse belangenorganisaties en de getroffen gemeentes hebben we bij het Rijk aangedrongen op een regeling waarmee het omzetverlies van zwaar getroffen ondernemers gedeeltelijk gecompenseerd wordt."

Zetje in de rug

Volgens minister Micky Adriaansens hebben ondernemers in de periode na de wateroverlast veel veerkracht getoond. "Deze tegemoetkoming van de omzetschade geeft hen daarbij een zetje in de rug", zegt hij.

Voorziet niet

In het najaar van 2021 kwam het kabinet met de Wet tegemoetkoming schade bij rampen. Volgens gedeputeerde Satijn voorziet die wet niet in de omzetschade die ondernemers hebben opgelopen. Eind mei werd al bekend dat de provincie geld krijgt van het kabinet voor een tegemoetkoming voor ondernemers die te maken hadden met omzetderving.
Ondernemers die van juli 2021 tot april 2022 te maken hadden met omzetverlies door het hoogwater, kunnen een aanvraag indienen. Dat kan dit jaar van 24 oktober tot en met 5 december.