Vlaaiwedstrijd is eervol maar bakker staat voor hetere vuren

Ook bakkerij Dikke Mik in Meijel doet mee aan Vlaaienwedstrijd Limburg en Brabant. © L1
De jaarlijkse competitie tussen Limburgse en Brabantse bakkers om de beste vlaai af te leveren is prestige maar er is natuurlijk meer aan de hand. "Het is eervol om in de prijzen te vallen en goed voor het imago van dit vak want makkelijk is het momenteel niet", zegt bakker Dennis Verlinden (46) uit Meijel.
"Hard werken en weinig verdienen. Het is moeilijk om met deze energieprijzen nog wat over te houden." Dennis Verlinden heeft sinds drie-en-een half jaar zijn eigen bakkerij aan de Kerkstraat in Meijel. Het is niet de eerste keer dat hij meedoet aan de vlaaienwedstrijd. "Mooi stukje traditie. Daar helpt die wedstrijd ook bij. Vlaai eten moeten we in ere houden."

Vlaai

Wekelijks maken ze in bakkerij Dikke Mik zo'n 400 tot 450 Limburgse vlaaien en ongeveer 225 slagroom vlaaien. "In Meijel en omgeving wordt er nog regelmatig vlaai gegeten. Je hoort wel eens dat het minder wordt. Ik weet niet hoe dat in de rest van Limburg is maar hier bij ons merk ik daar gelukkig nog niet veel van."

Accountant

Dennis Verlinden werkte al jarenlang in de Meijelse bakkerszaak vlak bij de kerk. Nu is hij eigen baas in een moeilijke tijd. "De coronajaren zijn wij goed doorgekomen. Er waren veel thuiswerkers die tussen de middag toch een broodje wilden eten. Ook de vlaaiverkoop bleef goed. Sinds september betalen we vijf keer meer aan energie dan voorheen. Mijn accountant zegt dat we het redden. Dat geloof ik zelf ook maar dat zal niet voor iedere bakkerij gelden."

Jonge bakkers

Hij komt niet uit een bakkersfamilie. Zijn vader was timmerman en bouwvakker en hielp vroeger in de weekenden wel eens mee in de bakkerij van de buren in Panningen. "Daar heb ik het misschien van. Ik denk dat het voor jonge mensen die nu aan de opleiding beginnen een stuk makkelijker is om een baan als bakker te vinden. Overal staan ze te springen om mensen. Dit is absoluut een mooi vak en lang niet de enige baan waarvoor je vroeg uit je bed moet komen."