Roemer over opstappen Donders: 'Dapper besluit'

Gouverneur Emile Roemer © ANP
Gouverneur Emile Roemer noemt in een schriftelijke verklaring het besluit van Rianne Donders om op te stappen als burgemeester van Roermond 'dapper'.
Ook bedankt hij haar voor haar jarenlange inzet voor de stad.

'Berg werk verzet'

Roemer: "Zij heeft in haar jaren als burgemeester een enorme berg werk verzet voor haar stad en voor het openbaar bestuur in het bijzonder. Het vertrek van mevrouw Donders vind ik een dapper besluit en een aderlating voor de stad. Ik ben haar buitengewoon erkentelijk voor haar niet-aflatende professionele inzet, enthousiasme en inspiratie. Het belang van Roermond en haar inwoners stond altijd voorop."

Gesprek

Verder laat de gouverneur weten dat hij op korte termijn in gesprek gaat met de fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad. "Ik ga er alles aan doen om zo snel mogelijk in de gemeente Roermond een waarnemend burgemeester te benoemen, zodat de continuïteit van het bestuur in de stad gewaarborgd is", aldus Roemer. Inmiddels is bekend dat het gesprek met de fractievoorzitters vrijdagavond plaatsvindt.

Bijna acht jaar

Rianne Donders-de Leest is sinds 30 januari 2015 burgemeester van Roermond en stopt per 1 november. Op 30 januari 2021 werd ze herbenoemd voor een tweede termijn. Ze noemt die tijd, waarin de meningen vaak 'stevig uiteen' liepen, 'niet altijd makkelijk'. Haar besluit is afgelopen maandag bekend geworden. Het is een gevolg van jaren conflicten en openlijke ruzies in de gemeenteraad van Roermond.