Indonesië eist collectie onderzoeker Eugène Dubois terug

De beroemde Javamens, gevonden door Eugène Dubois © ANP
Indonesië wil de natuurhistorische vondsten van de in Eijsden geboren Eugène Dubois terug. Het gaat om zo'n 40.000 fossielen die aan het einde van de negentiende eeuw in Indonesië zijn opgegraven.
Dat meldt Trouw.

Schedel van de Javamens

Op de lijst zou ook het topstuk van de collectie staan, de wereldberoemde schedel van de Javamens, die wordt gezien als belangrijke schakel in de menselijke evolutie. De complete Dubois-collectie is in museum Naturalis in Leiden tentoongesteld. Het museum is nog niet officieel op de hoogte gesteld van het Indonesische verzoek.
Dubois werd in 1858 geboren in Eijsden. Hij ging als eerste gericht zoeken naar fossiele tussenvormen tussen mens en aapachtige. Tussen 1887 en 1900 deed hij de opgravingen in het toenmalige Nederlands Indië. De collectie is van groot wetenschappelijk belang en heeft in het Leidse museum een eigen tentoonstellingsruimte. Sinds 2014 is er een speciale afdeling in het Internationaal Museum voor Familiegeschiedenis in Eijsden (gehuisvest in het voormalige Ursulinenklooster, tegenover het geboortehuis van Dubois) aan het leven en werk van Dubois gewijd.
Dubois ontving een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam in 1897. Hij ligt begraven in Venlo, in zijn grafsteen zijn twee dijbenen en een schedelkap van de Javamens uitgehakt.