Partijen Roermond vrijdag in gesprek met gouverneur Roemer

Burgemeester Rianna Donders van Roermond © ANP
Verschillende politieke partijen van de gemeente Roermond, waaronder het CDA, gaan vrijdagavond in gesprek met gouverneur Emile Roemer.
Dat vertelt fractievoorzitter Marc Breugelmans (CDA) dinsdagochtend bij L1 Nieuwsshow. De partijen willen hun zorgen met de gouverneur delen nadat maandagmiddag burgemeester Rianne Donders in een brief liet weten per 1 november af te zullen treden. Haar besluit volgt na jaren van conflicten en openlijke ruzies in de gemeenteraad van Roermond.

Gelijkwaardigheid

"We hebben een uitnodiging van de gouverneur. We gaan met hem in gesprek en hopen onze zorgen te kunnen delen. Daar zijn ook alle andere partijen bij die de brug kunnen slaan om het gesprek met elkaar weer aan te gaan. Dat kan alleen op basis van gelijkwaardigheid en door te luisteren naar elkaar, niet door de machtskaart te trekken", vertelt Breugelmans.

'Weinig empathie'

Breugelmans noemt het verder 'diep triest' dat de burgemeester heeft moeten besluiten om af te treden, maar vindt het ook moedig. Volgens hem was het al langere tijd duidelijk dat partijen niet onder stoelen of banken schoven dat ze niet meer blij waren met Donders als burgemeester. "Ik denk dat haar alle lof toekomt. Ze is standvastig geweest. Dat dat niet begrepen of opgepakt wordt, dat er weinig empathie is bij de partijen, dat is wel erg jammer."
Volgens de CDA-fractievoorzitter werd afgelopen zaterdag, tijdens een bijeenkomst van meerdere fractievoorzitters en de burgemeester, al snel duidelijk dat 'het hoofd van de burgemeester op het hakblok moest', vertelt Breugelmans. "Het is onvermijdelijk, ik denk dat het voor de burgemeester opluchting zal betekenen, want er was na zaterdag wel echt sprake van een onwerkbare situatie."

Bijna acht jaar

Rianne Donders-de Leest is sinds 30 januari 2015 burgemeester van Roermond en stopt per 1 november. Op 30 januari 2021 werd ze herbenoemd voor een tweede termijn. Ze noemt die tijd, waarin de meningen vaak 'stevig uiteen' liepen, 'niet altijd makkelijk'.

Reactie wethouders

De vijf wethouders van LVR, GroenLinks, PvdA en VVD reageerden maandagavond op de bekendmaking. "Zoals ze zelf aangeeft lijkt er een onoverbrugbaar verschil van inzicht te zijn ontstaan met een meerderheid van de gemeenteraad over het besturen van Roermond. Wij hebben begrip voor deze keuze en zijn haar dankbaar voor haar betrokkenheid en inzet voor de Roermondse samenleving de afgelopen acht jaar."