Renovatie Basiliek Meerssen van start

Een omvangrijke renovatie van de basiliek van Meerssen is maandag van start gegaan. De totale werkzaamheden zullen ongeveer 40 weken in beslag nemen en in de zomer van 2023 zijn afgerond.
De totale kosten van de renovatie bedragen 1,5 miljoen euro. Tijdens de periode van werkzaamheden blijft de basiliek open voor de wekelijkse mis, doopsels en begrafenissen.

Werkzaamheden

De werkzaamheden betreffen een renovatie van een drietal zaken: De kapconstructie zal worden gefixeerd; De houten balken worden voorzien van een staalconstructie om te voorkomen dat er stenen los kunnen laten; Ook wordt gestart met het vastzetten van alle pinakels, torentjes aan de buitenkant van de Basiliek die typisch is voor de bouwstijl, en essentieel zijn als contragewicht. Gelijktijdig zullen er voegwerkzaamheden worden uitgevoerd en zal een deel van de natuursteen worden aangepakt.
De kerk werd in de 14e eeuw gebouwd en in 1938 verheven tot Basilica Minor (kleine basiliek). Het gebouw werd voor het laatst in de tweede helft van de afgelopen eeuw gerestaureerd en in 2012 is het glas in lood van de apsis opgeknapt.

Pastoor blij

Pastoor van Galen van de Basiliek van Meerssen is blij dat de werkzaamheden eindelijk kunnen beginnen. "Het is belangrijk dat we dit kerkgebouw in een goede staat houden en kunnen doorgeven aan de komende generatie", stelt pastoor Van Galen. "Het is onze plicht om zorg te dragen voor dit schitterende monument dat nog steeds belangrijk is voor het geloofsleven van Meerssen en omstreken, en één van de zes Limburgse basilieken is."

Kerst, hekken weg

De kosten van de renovatie zullen grotendeels worden gedekt door subsidies van de provincie Limburg, gemeente Meerssen, de Vrienden van de Basiliek en de Cultuur Club.
Volgens de pastoor zullen de werkzaamheden in de kerk waarschijnlijk nog dit jaar worden afgerond en zullen de hekken voor de kerk nog voor kerst zijn verdwenen.