Burgemeester Donders van Roermond treedt af

Rianne Donders. © ANP
Burgemeester Rianne Donders van Roermond treedt af. Per 1 november legt ze haar taken neer.
"Ik neem dit besluit met pijn in mijn hart en slechts omdat het niet anders kan", schrijft ze in een persbericht.

Onoverbrugbaar

Haar besluit komt na jaren van conflicten en openlijke ruzies in de gemeenteraad van Roermond. Daarbij vlogen met name het voor corruptie veroordeelde raadslid Jos van Rey en Donders elkaar geregeld in de haren. In haar brief schrijft ze dat ze een 'onoverbrugbaar verschil met de meerderheid van de gemeenteraad' ervaart over haar opvattingen. Daardoor kan ze haar taak als burgemeester niet uitvoeren zoals ze zou willen.
Ze vindt dat ze daarvoor 'moet kunnen benoemen wat benoemd moet worden'. "Dat heb ik altijd gedaan. Helaas is gebleken dat dit voor mij in mijn rol als burgemeester van Roermond steeds moeilijker wordt." Ze legt haar taken per 1 november neer en zal haar ontslag indienen bij de Gouverneur.

Bestuurscultuur

De gemeenteraad viel een jaar geleden over een brief van Donders, die kritiek uitte op de heersende bestuurscultuur in de gemeenteraad. Ook beklaagde ze zich daarin over het gebrek aan fatsoenlijke omgangsvormen in de raad.
Met name de fractie van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) van Jos van Rey was woedend om deze brief. De LVR is de grootste fractie in de raad en maakt met twee wethouders - onder wie Jos van Rey - deel uit van het college van burgemeester en wethouders.

Bijna acht jaar

Rianne Donders-de Leest is sinds 30 januari 2015 burgemeester van Roermond. Op 30 januari 2021 werd ze herbenoemd voor een tweede termijn. Ze noemt die tijd, waarin de meningen vaak "stevig uiteen" liepen, "niet altijd makkelijk".

Reactie wethouders

De vijf wethouders van LVR, GroenLinks, PvdA en VVD reageerden maandagavond op de bekendmaking. "Zoals ze zelf aangeeft lijkt er een onoverbrugbaar verschil van inzicht te zijn ontstaan met een meerderheid van de gemeenteraad over het besturen van Roermond. Wij hebben begrip voor deze keuze en zijn haar dankbaar voor haar betrokkenheid en inzet voor de Roermondse samenleving de afgelopen acht jaar."