Verdediging Schinveldse pillenkoning Peter wraakt rechtbank

De rechtbank in Maastricht. © L1
Als het aan de verdediging ligt, mogen de rechters in het proces rond Peter van D. (65) uit Schinveld - een grote naam in de drugswereld - niet aanblijven.
Advocaten Arthur Vonken en Francoise Landerloo hebben geen vertrouwen in de objectiviteit van de rechtbank. "Toen het onderzoek nog niet gesloten was heeft mijn collega de rechtbank gevraagd of er stukken aan het dossier toegevoegd konden worden in het kader van berichtendienst Sky ECC. Dat werd geweigerd", legt Arthur Vonken uit.

Eis justitie

De Limburgse drugsbaron, ook wel bekend als 'de Dikke', wordt verdacht van drugssmokkel en de productie van verdovende middelen. Het Openbaar Ministerie (OM) wil hem vijf jaar achter slot en grendel plaatsen.

600 kilo MAPA

Peter van D. en zijn medeverdachte Rudi G. (49) liepen maart vorig jaar via de gekraakte berichtendienst Sky ECC tegen de lamp. Op basis van die berichten besloot de politie te observeren bij de Schinveldse villa van Peter. Daar zagen agenten een busje stoppen. De bestuurder, Hoensbroekenaar Lambert V. (57), sprak met Peter en reed verder. Bij een controle vond de politie 600 kilo MAPA in het voertuig. MAPA is een grondstof voor het produceren van amfetamine. De 31-jarige Mourad A. uit Eindhoven zou de leverancier zijn van het grondstof.

Grote naam

Peter wordt in criminele en justitiële kringen gezien als de xtc-koning van Nederland. De zestiger werd in de jaren tachtig groot als producent van harddrugs. Hij stond samen met Robbie 'de Kerstman' van L. aan de wieg van xtc-productie in Nederland. 'De Dikke' wist lange tijd onder de radar te blijven totdat hij in het vizier kwam van de opsporingsdiensten.

Besluit verzoek

De wrakingskamer, in dit geval andere rechters, gaat het verzoek van de advocaten van Peter van D. behandelen. Volgende week volgt een uitspraak op het wrakingsverzoek. Na die beslissing zal meer duidelijk zijn over wanneer de einduitspraken zullen plaatsvinden.