Justitie eist vijf jaar cel in ontuchtzaak huisarts Brunssum

Stockfoto © iStock
De Brunssumse huisarts Sebastiaan van P. (53) zou als het aan justitie ligt vijf jaar cel moeten krijgen. Ook zou hij tien jaar zijn beroep als huisarts niet mogen uitvoeren.
Hij wordt verdacht van ontucht met drie bejaarde patiënten.

Borsten en vagina

De handelingen zouden zijn gepleegd tussen 2016 en 2019. In de verklaringen van de patiënten staat dat hij in hun borsten zou hebben geknepen en hun vagina zou hebben betast. Ook zou hij hen hebben gevingerd. Twee van de slachtoffers waren toen 83 en 86 jaar, het derde slachtoffer was jonger. De handelingen zouden onder meer zijn gepleegd in de slaapkamer en badkamer van de patiënten thuis. Bij een van de slachtoffers zou dat twee keer bij haar thuis zijn gebeurd.
Volgens justitie zocht de huisarts bewust kwetsbare patiënten uit. "Er werden onderzoeken uitgevoerd, die gezien de klachten helemaal niet nodig waren. De verklaringen van de drie patiënten komen op heel veel punten overeen, zo was de werkwijze bij alle drie gelijk", zei de officier van justitie, die de aangiftes dan ook als 'betrouwbaar' betitelde.

Huisarts ontkent

De rechter merkte op dat er veel overeenkomsten in de verklaringen van de vrouwen zitten, terwijl die onafhankelijk van elkaar zijn gedaan. Twee van de vrouwen zijn weliswaar familie van elkaar, maar zouden geen contact met elkaar hebben. Sebastiaan ontkent alle aantijgingen en zegt ook nooit op de plekken zijn geweest waar het misbruik zou hebben plaatsgevonden. De huisarts werd twee keer aangehouden, zat een tijdje vast, maar mocht uiteindelijk zijn proces in vrijheid afwachten. Zijn advocaat Rick Engwegen spreekt van een heksenjacht op zijn cliënt, hij pleit voor vrijspraak omdat de verklaringen onbetrouwbaar zouden zijn.

Video-opname

Tijdens de zitting werd een video-opname van een van de slachtoffers getoond, waarin ze vertelt wat er was gebeurd. "Ik voelde me verschrikkelijk en stond te trillen op mijn benen. Ik was een speelpop voor hem. Ik kan het helaas niet meer meemaken, maar mijn laatste wens is dat deze huisarts, die ik volledige vertrouwde, wordt gestraft", zei de inmiddels overleden vrouw in de video. Haar familie eist een schadevergoeding van 10.000 euro. Een ander slachtoffer claimt 15.000 euro schadevergoeding.

Eerder in opspraak

In 2017 raakte de huisarts ook al eens in opspraak, omdat hij seks had gehad met een patiënte. Omdat hij misbruik van een kwetsbaar persoon zou hebben gemaakt, eiste justitie toen achttien maanden cel. Maar die eis hield bij de rechtbank geen stand, omdat de rechtbank niet bewezen achtte dat de vrouw wilsonbekwaam was. Ondanks de vrijspraak werd de huisarts wel geschorst door het medisch tuchtcollege, hij mocht zes maanden niet als huisarts werken.

Hard gewerkt

Tijdens de zaak maandag gaf hij toe dat hij toen in de fout is gegaan, maar dat hij daarvan heeft geleerd. "Ik heb keihard gewerkt om terug te komen als huisarts", zei de vijftiger.
De rechtbank in Maastricht doet over 14 dagen uitspraak.