L1mburg Centraal: Terug naar Korea

Theo Haver © Privécollectie Theo Haver
Brigidakerk Noorbeek heropent, herdenking bevrijding Venray voor het eerst in oktober en Venlose Korea-veteraan voor het eerst terug naar slagveld van toen. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.
L1mburg Centraal van zondag 16 oktober 2022. Met de volgende onderwerpen:

Vogelgriep bij kalkoenenbedrijf in Ospel

De schrik zit er goed in bij pluimveehouders in de provincie, want voor het eerst dit jaar is een Limburgs bedrijf getroffen door de vogelgriep. Het gaat om een kalkoenenbedrijf in Ospel . Ruim 23.000 kalkoenen zijn daar zondagmiddag geruimd en daar blijft het niet bij. Binnen een zone van een kilometer rondom het besmette bedrijf liggen nog twee pluimveebedrijven. Uit voorzorg worden ook deze geruimd.

Brigidakerk Noorbeek heropent

De Brigidakerk in Noorbeek is in volle glorie hersteld na een verwoestende brand. Deze felle brand in februari vorig jaar vernietigde grotendeels het kostbare interieur van de eeuwenoude gebouw. Afgelopen Pasen werd de kerk weer in gebruik genomen.

Herdenking bevrijding Venray voor het eerst in oktober

In Venray werd vandaag de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog gevierd. Het was voor het eerst dat deze herdenking in oktober plaatsvond. Dit moment is volgens de gemeente passender dan de eerdere viering in september. Venray werd namelijk bevrijd tijdens de Slag om Overloon in oktober 1944. De herdenking vond plaats op de militaire begraafplaats waar bijna 700 gesneuvelde militairen hun laatste rustplaats hebben.

Venlose Korea-veteraan voor het eerst terug naar slagveld van toen

Venlonaar Theo Haver is bijna 90 jaar en behoort tot de laatste overlevenden die namens Nederland gevochten hebben in de Korea-oorlog 70 jaar geleden. Bijna 5.000 Nederlanders vochten er zij aan zij met de Amerikanen tegen het communistische noorden. Volgende maand reist veteraan Theo Haver voor het eerst terug naar Korea op uitnodiging van de Zuid-Koreaanse regering.

13.000 foute Nederlanders in de Limburgse mijnen

In de jaren kort na de Tweede Wereldoorlog werkten ruim 13.000 foute Nederlanders, mannen die in de oorlog met de vijand hadden geheuld, in de Zuid-Limburgse steenkolenmijnen. Historica Annet Schoot Uiterkamp deed zes jaar lang onderzoek naar. Het resultaat is het boek waarmee ze woensdag promoveerde aan de universiteit van Maastricht.

Polen te sterk voor handbalsters Handbal Venlo

Het is de handbalsters van Handbal Venlo niet gelukt om de volgende ronde in het Europees handbal te halen. Over twee wedstrijden was de Poolse tegenstander Jaroslaw te sterk.