Schrik na ontdekking vogelgriep: ‘Ben ik de volgende?’

De dieren worden zondag al geruimd © Track88
In de omgeving van Turkey Farm in Ospel, het bedrijf waar zaterdag vogelgriep werd geconstateerd, zit de schrik er goed in. “De onzekerheid is groot, want je denkt toch: ‘Ben ik de volgende’”, zegt bestuurder Peter van Dijck van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond.
Van Dijck, zelf varkensboerhouder op 35 kilometer afstand van het besmette bedrijf, had zaterdag via de app contact met de eigenaar van de getroffen onderneming. “Als medebestuurder van de LLTB heeft hij de nodige ervaring hiermee, alleen nu treft het hem zelf”, zegt Van Dijck.

Zware consequenties

De gevolgen zijn niet mals: de kalkoenen worden geruimd, net als de dieren bij twee bedrijven in de omgeving. Vervolgens is er een verplichte leegstand voor een bepaalde periode en moeten de stallen worden ontsmet. “Het is alsof je de sleutel inlevert. Alle regie ben je kwijt. Het beste kan je dat als pluimveehouder over je heen laten komen.”

Gevrijwaard

Waar boerderijen in de rest van het land en net over de grens in België de afgelopen maanden werden getroffen door de vogelgriep, leken Limburgse ondernemers te worden ontzien. Bovendien geldt er een ophokplicht. Dat doet de vraag rijzen hoe dit toch kon gebeuren? “Daar wordt altijd naar gezocht”, zegt Van Dijck. “Bedrijven doen veel aan hygiëne. Maar ongediertebestrijding is niet makkelijk. Met name wilde vogels zijn een broeinest voor het virus. De pluimveehouders zullen in elk geval nu nóg voorzichtiger zijn.”