Vogelgriep vastgesteld op kalkoenenbedrijf in Ospel

Het kalkoenenbedrijf in Ospel © WeertdeGekste
Op een kalkoenenbedrijf in Ospel is vogelgriep vastgesteld, zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Het gaat om Turkey Farm, zo bevestigt de eigenaar tegen L1. Verder wil hij geen reactie geven. Ongeveer 23.850 kalkoenen zullen worden gedood om verspreiding te voorkomen.

Vijf andere bedrijven

In een zone van 1 kilometer rondom het bedrijf liggen nog vijf andere pluimveebedrijven, waarvan er drie leeg staan. De twee overige worden uit voorzorg geruimd om verspreiding naar omliggende bedrijven te voorkomen. Het besmette bedrijf ligt in 'pluimveedicht gebied' aldus het ministerie. "Wanneer er niet preventief geruimd wordt, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden", zo luidt het.

Screening

In een zone van 3 kilometer rondom het bedrijf liggen 28 andere pluimveebedrijven. Die worden gescreend op vogelgriep en de komende twee weken intensief gemonitord. In een straal van 10 kilometer rondom het getroffen bedrijf liggen 110 andere bedrijven met pluimvee. In dit gebied geldt per direct een vervoersverbod.

Ophokplicht

Sinds begin oktober geld voor heel Nederland een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten vanwege het hoge aantal besmettingen met vogelgriep. Afgelopen vrijdag werd bekendgemaakt dat ongeveer 80.000 vleeskuikens op een bedrijf in Friesland geruimd zouden worden, nadat daar vogelgriep werd vastgesteld.