Uitsupporters voorlopig niet welkom bij Roda-thuisduels

Het Parkstad Limburg Stadion © L1 (Danique Daemen)
De komende drie thuiswedstrijden van Roda JC Kerkrade zijn er geen uitsupporters welkom in het Parkstad Limburg Stadion.
Dat heeft de lokale driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) besloten. De Kerkraadse club meldt op de eigen website dat het besluit van de lokale driehoek het gevolg is van een aantal ongeregeldheden waarbij een klein deel van Roda JC betrokken is.

Onacceptabel

De gemeente Kerkrade schrijft in een reactie: "De time-out is voornamelijk bedoeld om de groep Roda JC-aanhangers die zich de afgelopen weken diverse keren schuldig heeft gemaakt aan geweld en extreme vormen van agressie in beeld te krijgen en (multidisciplinair) aan te pakken."
Burgemeester Petra Dassen-Housen voegt eraan toe: "We realiseren ons ten zeerste dat het besluit dat we hebben genomen grote impact heeft. Wat er de afgelopen weken is gebeurd, is echter zorgwekkend en onacceptabel. Een voetbalwedstrijd hoort plaats te vinden in een sportieve sfeer en in een veilige omgeving. Die veiligheid kunnen wij op dit moment niet garanderen."

Signaal afgeven

De lokale driehoek wil met de genomen maatregel voorkomen dat de situatie nog verder escaleert: "Ook willen we hiermee een krachtig signaal afgeven richting de samenleving dat geweld rond voetbalwedstrijden niet getolereerd wordt. Alleen door de groep die verantwoordelijk is voor deze ongeregeldheden op te sporen en aan te pakken, hopen we dit geweld uiteindelijk definitief een halt toe te roepen.”
Roda JC wil verder niet reageren: "Het is een besluit van de gemeente en niet van de club", laat een woordvoerder weten.

Derby

Vorige week ging het mis bij de derby tussen Roda JC en VVV in Kerkrade. Na afloop van de wedstrijd werd een supportersbus van VVV bekogeld met stenen. Daardoor sneuvelde een ruit van een bus, waarbij niemand gewond raakte. Ook werd er volgens de politie met flessen en andere spullen gegooid richting agenten. Vier mensen werden aangehouden.

Stewards

Een aantal weken geleden nam Roda JC geen uitsupporters mee naar Almere City. Na een reeks voorvallen in eerdere wedstrijden was voor de stewards de maat vol en besloten zij om niet mee te gaan naar Almere, waardoor het directe gevolg was dat er geen enkele Roda-supporter kon afreizen naar de Flevopolder. Vrijdagavond waren Roda-fans dan weer niet welkom bij Telstar na een besluit door de lokale driehoek van de gemeente Velsen-Zuid.

Teleurgesteld

Het besluit van de lokale driehoek in Kerkrade betekent dat Heracles (18 oktober, beker), Jong FC Utrecht (28 oktober) en Helmond Sport (12 november) geen fans mogen meenemen naar Kerkrade. Algemeen directeur Rob Toussaint van Heracles is teleurgesteld in het besluit van de gemeente Kerkrade: "Doordat het besluit genomen is op basis van eerdere wanordelijkheden van thuissupporters, is het teleurstellend dat juist meereizende supporters worden gestraft."