'Juist nu hulp voor bedrijven die willen verduurzamen'

Keramiekfabrieken zoals Mosa gebruiken veel energie © Istock
Bedrijven die willen verduurzamen maar dat door de hoge energieprijzen niet kunnen, moeten daarbij geholpen worden.
Energie- en klimaatgedeputeerde Maarten van Gaans-Gijzels pleit voor een steunregeling na een werkbezoek aan de tegelfabriek van Mosa in Maastricht.

Produceren of investeren

De toekomst van dat bedrijf staat volgens de D66-politicus op het spel door de energiecrisis. Aan de ene kant zijn de kosten om de ovens op te stoken enorm gestegen, aan de andere kant heeft het bedrijf ook grote ambities op het gebied van duurzaamheid.

Restwarmte en waterstof

Mosa wil in de toekomst meer gebruikmaken van zonnepanelen en restwarmte bij de productie van vloer- en wandtegels, en uiteindelijk ook met groene waterstof gaan werken. Maar zulke projecten zijn kostbaar, en niet te betalen als er veel geld nodig is om de huidige productielijnen in stand te houden.

Werkgelegenheid

"Het zou goed zijn als het Rijk behalve het energieplafond voor consumenten en de TEK-regeling voor energie intensieve mkb-bedrijven ook voorziet in maatregelen voor dit type bedrijven die wel willen (en moeten) maar nu niet kunnen verduurzamen", schrijft Van Gaans-Gijzels op Twitter. "Dit is in het belang van behoud van werkgelegenheid in de regio en om te voorkomen dat ook deze tak van de maakindustrie zich verplaatst naar landen buiten de EU waardoor ons concurrentievermogen verzwakt."