Limburgers gematigd positief ondanks geldzorgen

Limburgers zijn gematigd positief © iStock
Veertig procent van de Limburgers zegt zich ‘enigszins’ zorgen te maken over de eigen financiële situatie. Daarnaast geeft 41 procent aan zonder moeite rond te kunnen komen met zijn of haar inkomsten. Ook zegt twaalf procent dat het weliswaar lukt, maar dat het veel moeite kost. Ondanks de geldzorgen zijn Limburgers gematigd positief over de toekomst.
Ongeveer 40 procent van de Limburgers maakt zich 'enigszins' bezorgd om zijn of haar financiële situatie. © Afbeelding: L1
Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Flycatcher in opdracht van L1, in het kader van Wereldarmoededag. Het onderzoek is uitgevoerd onder 500 personen. Zij vormen een representatieve afspiegeling van Limburgers van 18 jaar en ouder.
De meeste Limburgers hebben geen financiële moeite om vooruit te komen. © Afbeelding: L1

Depressief

Stijgende energiekosten en hoge inflatie zijn het gesprek van de dag. Maar in hoeverre bepalen ze het dagelijks leven van de Limburger? Uit de enquête blijkt dat stress en geprikkeldheid de meest genoemde manieren zijn waarop zorgen over geld zich uiten. Tien procent van de Limburgers met geldzorgen zegt er zelfs depressieve gevoelens door te ervaren.
Veel Limburgers ervaren stress door de gestegen prijzen. © Afbeelding: L1

Praten over zorgen

Limburgers praten nauwelijks over de zorgen die ze hebben. Gebeurt dat wel, dan is dat in veruit de meeste gevallen binnenshuis, met de eigen partner, vrienden en familie. Van professionals als maatschappelijk werk of financieel adviseurs wordt bijna geen gebruik gemaakt.

Horeca

De meeste besparingen door respondenten worden gedaan op horecabezoek, luxeproducten en dagelijkse boodschappen. Toch geeft ook veertien procent van de respondenten aan niet te bezuinigen. Voor de komende winter staan voor de meeste Limburgers de volgende energiebesparende maatregelen op het programma: het lager zetten van de thermostaat of zelfs het uitzetten van de verwarming, minder lang douchen en het dragen van dikkere kleding.

Toekomst

In hun eigen financiële toekomst hebben Limburgers redelijk wat vertrouwen. De grootste groep van de respondenten (vierenveertig procent) is niet positief, noch negatief. Van de ondervraagden kijkt 26 procent positief naar de eigen toekomst en twintig procent negatief.
Ruim een vierde van de ondervraagden kijkt positief naar de toekomst/ © Afbeelding: L1
Meer over het onderzoek is maandagavond te zien in L1mburg Centraal om 17:30 uur op L1 TV.