Jonge boer Nederweert: 'Wereld verandert niet in één dag'

De 28-jarige melkveehouder Mayco ten Kate uit Nederweert. © L1 (Peter Beeker)
Melkveehouder Mayco ten Kate (28) uit Nederweert volgt de politieke ontwikkelingen over de toekomst van zijn sector op de voet. Hij verwacht geen aardverschuiving na de reactie van het kabinet op het rapport van Remkes. "De wereld zal niet ineens veranderen."
De boerderij van Mayco ten Kate in Nederweert telt 280 melkveekoeien en ligt pal op de grens met Brabant. Voor de jonge boer is dat maar goed ook zegt hij. "Brabant heeft al een paar jaar veel strengere regels gemaakt voor landbouw- en veeteeltbedrijven. Dat zou het ondernemen voor mij heel moeilijk maken. Ik vind het mooi dat ik uitzicht heb op de grens met Brabant maar nog beter dat ik woon en werk in Limburg."

Samen

Het bedrijf van Ten Kate is behoorlijk groot met bijna 300 koeien. Een boer zomaar 'omscholen' tot een kleinschaligere ondernemer werkt alleen op papier vindt hij. "Het moet maar net bij je passen om bijvoorbeeld als een natuur inclusief landbouwbedrijf verder te gaan. Daarom kun je niet vanuit Den Haag beslissen wie wat moet gaan doen. Dat kan alleen op provincieniveau en met de boeren samen."

Zwalken

Op de vraag hoe zijn bedrijf er in 2030 uitziet, moet hij best even nadenken. "De afgelopen jaren is het heel moeilijk geweest om daar een beeld van te vormen omdat het kabinetsbeleid zo zwalkte. Hopelijk ziet mijn bedrijf er over acht jaar hetzelfde uit maar met nog meer technische aanpassingen dan nu."