Energieprijzen: scholen maken zich op voor de winter

De explosieve stijging van de energieprijzen treft niet alleen consumenten en ondernemers. Ook scholen moeten manieren om op een betaalbare manier de winter door te komen.
Op het Dendron College in Horst komt bijvoorbeeld een nieuw klimaatsysteem waardoor docenten geen ramen meer hoeven te openen om te ventileren. Daarnaast wordt er zo flink bespaard op de energierekening, zonder dat de leerlingen rillend in de klas komen te zitten.

Frisse Scholen

Nu wordt er nog hard gewerkt om alle installaties aan te sluiten. Het klimaatsysteem zal ieder lokaal apart verwarmen. Een groot technieklokaal wordt deels verwarmd door machines die leerlingen gebruiken tijdens technieklessen, terwijl in kleinere theorielokalen de warmte weer anders wordt ingeregeld. Met het project Frisse Scholen is het voortgezet onderwijs in Horst voorloper met deze nieuwe techniek. Scholenkoepel LVO (Limburgs Voortgezet Onderwijs) heeft 2,8 miljoen euro geïnvesteerd in dit nieuwe systeem.

Oude bouw

Maar niet elke school is zo modern. Limburg kent ook veel oude gebouwen die de komende winter een stuk moeilijker te verwarmen zijn. Basisschool Nova Montessori in Venlo is meer dan zestig jaar oud en toe aan een nieuw klimaatsysteem.

Open en dicht

Volgens schooldirecteur John van de Ven is het geen doen. "Het is spelen met de ramen open en dicht en daar moet je bijna iemand voor inhuren die de ramen open en dicht komt maken." Om goed te ventileren moeten de ramen open, maar om het niet te koud te krijgen moeten de ramen ook weer tijdig dicht.