Wethouders reizen blind per trein: 'Geen idee waar je staat'

Twee wethouders van Echt reizen als blinden met de trein © Frank Moonen (L1)
Twee wethouders van Echt-Susteren zijn vrijdag geblinddoekt met de trein naar Roermond gereisd. Ze deden dat in het kader van Internationale dag van de Witte Stok.
Blinden en slechtzienden willen op die dag aandacht vragen voor hun vaak lastige situaties.

Ervaring

Een van hen is Wiel Vos uit Grevenbicht. Hij reist vaak met de trein naar Roermond, een voor hem bekende route. Om eens te ervaren wat hij onderweg allemaal tegenkomt, nodigde hij twee wethouders uit om met hem mee te gaan. Kim Leurs en Inge Minkenberg namen de uitnodiging aan en gingen vrijdag mee, vanaf het station in Echt.

Hulp vragen

Het eerste probleem deed zich daar al meteen voor: het kopen van een kaartje. Zonder hulp of begeleiding is dat niet te doen, zo blijkt. Daarna moet er worden ingecheckt en als de trein er eenmaal is, moet ook nog eens de knop worden gevonden om de deuren te open. En dat is bij Arriva niet zo eenvoudig. "Als er mensen op het perron staan dan gaat het wel, maar als je de enige bent, wordt het best lastig. Maar toch heb ik nog nooit de trein gemist", vertelt Wiel Vos, die vaak zelfstandig reist en daarbij de hulp vraagt van medepassagiers. En dat is soms ook wel nodig. Zo vergat hij een keer uit te stappen, waardoor hij op een 'vreemd' station kwam en letterlijk de weg kwijt was. "Toen hebben mensen me daar de stationschef gebracht en die heeft me verder geholpen. Het komt dus altijd wel goed", zegt Vos.

Valt tegen

Voor beide wethouders was het een ervaring die tegenviel. "Je hebt echt geen idee waar je staat. Ik stond te trillen toen er net een intercity langs raasde, terwijl ik gewoon veilig op het perron stond. Maar dat kon ik dus niet zien", zegt Inge Minkenberg. Haar collega Kim Leurs heeft mobiliteit in haar portefeuille en kan dus wat betekenen voor visueel gehandicapten. "Het zijn vaak kleine obstakels, zoals paaltjes, die voor die mensen heel vervelend zijn. Of zo'n kleine deurknop bij Arriva, daar zou best iets aan gedaan kunnen worden."