Vogelgriep in Maastricht: 'Raak dode vogels niet aan'

Een dode gans die vermoedelijk door de vogelgriep is overleden. © ANP
Op verschillende plekken in de gemeente Maastricht is onlangs de vogelgriep geconstateerd.
Dat laat de gemeente weten op Facebook.

'Raak de vogels niet aan'

"In Maastricht zijn gevallen van vogelgriep geconstateerd in wandelgebieden en rondom vijvers, plassen en langs de Maasoevers. Raak dode watervogels niet aan", schrijft de gemeente. Ook wordt aangeraden om honden langs plekken met water aan te lijnen en om ze niet te laten zwemmen.
Passanten die ergens een dode watervogel aantreffen, kunnen dit melden bij de Dierenambulance. Of ook bij andere Limburgse gemeenten de vogelgriep al is geconstateerd, is niet bekend.
Limburg werd afgelopen winter hard getroffen door de vogelgriep. Meerdere bedrijven in Noord-Limburg moesten toen geruimd worden.

Ophok- en afschermplicht

Sinds vorige week geldt voor heel Nederland weer een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten vanwege het hoge aantal besmettingen met vogelgriep. Bij een pluimveebedrijf in het Overijsselse Nieuwleusen werd de vogelgriep eerder deze week nog geconstateerd. Ongeveer 60.000 vleeskuikenouderdieren worden daarom geruimd om verspreiding te voorkomen.

Bij de buren

Ook net over de grens in Belgisch-Limburg is ook op verschillende plekken vogelgriep ontdekt. Deze week werden alle kippen bij een pluimveehouder in Tongeren geruimd na een besmetting.