MKB-Limburg: voorgenomen steunplan te laat en te weinig

Bakkerijen verbruiken veel energie © Istock
MKB Limburg is niet tevreden met de door het kabinet voorgenomen steunmaatregel voor de gestegen energiekosten van middelgrote en kleine bedrijven. De steun is volgens Martijn van Helvert, voorzitter MKB-Limburg, te laat en te weinig.
"Als ze moeten wachten tot april dan heeft de bakker de oven allang uitgezet, de slager de koeling en de tuinder heeft de kas bevroren gehad in de winter. Dus dat is te laat", stelt Van Helvert vrijdagochtend op L1 radio.

Helft vergoed

Zoals het er nu naar uit ziet, wil het kabinet de helft van de gestegen energiekosten voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) vergoeden. Vrijdag worden mogelijk meer details over de regeling bekendgemaakt.
"Het is heel positief dat het kabinet werkt aan plannen, maar voor veel bakkers en slagers komt het te laat. En daarbij is het te weinig", vindt Van Helvert.

Compensatie te laag

"De helft krijg je terug. Dat klinkt heel substantieel, dat is het ook, maar toch is het te weinig. Als bakker was je normaal 3.500 euro aan energiekosten per maand kwijt, nu is dat 42.000 euro per maand. Dat is een half miljoen per jaar, aan energiekosten. Als je vervolgens de helft terugkrijgt, moet je nog steeds een kwart miljoen betalen. We hebben het hier niet over een groot bedrijf, maar om een bakker. Die zit gewoon bij u op hoek. Die reserves hebben die bakkers helemaal niet."
MKB-Limburg ziet dan ook graag dat het kabinet ruimhartiger is. "Drie miljard euro klinkt heel veel en is ook heel veel geld, maar als de bakkers, slagers en tuinders vervolgens alsnog failliet gaan, heb je er niks aan. Dan is het dus niet genoeg."

Niet ondankbaar klinken

Van Helvert vindt het wel heel positief dat het kabinet iets wil doen. "Maar ze zoeken te veel de randen op. Het gaat er wel op lijken dat de hulp meer voor de vorm is en dat vind ik niet terecht."
Nadat het nieuws over dit steunplan donderdagavond naar buiten lekte, kreeg hij verschillende reacties binnen van Limburgse mkb'ers. "Bakkers zeggen: 'we willen niet ondankbaar klinken, maar dit helpt ons uiteindelijk niet.' En dan denk ik: kabinet, pak dit nu serieus op. Het gaat mij erom dat ze die bakkers helpen, de slagers, de tuinders. Misschien zelfs de frituren, de metaalsector. Dat zijn allemaal gezonde bedrijven."