Zien: dit doet jouw gemeente voor extra energiehulp

Veel gemeenten zetten energiecoaches in om inwoners te helpen bij het isoleren van hun huis. © iStock
Veel gemeenten geven inwoners extra ondersteuning vanwege de stijgende (energie)prijzen. Met verschillende acties, zoals energiecoaches of vouchers, hopen ze hun inwoners te kunnen helpen.
In de kaart hieronder zie je precies welke gemeente wat voort soort hulp aanbiedt.

Energiecoaches

Veel gemeenten zetten energiecoaches in. Zij lopen door de wijk of komen langs op afspraak om advies te geven over energiebesparende acties. Ook helpen ze (in veel gevallen) bij de kleine werkzaamheden om huizen beter te isoleren. Bijvoorbeeld het plaatsen van radiatorfolie of het vastzetten van tochtstrips.

Voucher

Sommige gemeenten geven hun inwoners een voucher om energiebesparende middelen te kopen. Het bedrag verschilt vaak per gemeente, variërend van bijvoorbeeld 75 euro tot honderden euro's.

Inruilactie witgoed

Ook houden enkele gemeenten een witgoedactie waarbij inwoners hun energieslurpende wasmachine of oude vaatwasser in kunnen ruilen voor een zuiniger model.
Buiten de aangekondigde acties van gemeenten lopen er ook veel acties van organisaties en bedrijven om inwoners te helpen. Zo helpt de Voedselbank meer mensen en ondersteunen enkele woningcorporaties bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Ook hebben sommige gemeenten de inkomensgrens voor de energietoeslag van 1300 euro verruimd van 120 naar 130 procent van het sociaal minimum.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!