40 procent bedrijven maakte aanspraak op coronasteun

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Ruim 36.000 Limburgse bedrijven deden tijdens de coronacrisis beroep op minimaal één van de coronasteunmaatregelen. Dat is ruim 40 procent van de bedrijven in onze provincie.
Dit blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Limburgse bedrijven

Het statistiekbureau stelt vast dat het gebruik van coronasteunmaatregelen het hoogst is op de Waddeneilanden (47 tot 63 procent), met Vlieland als uitschieter. Daarnaast springen de Limburgse gemeenten Valkenburg aan de Geul, Vaals en Maastricht eruit. Daar deed minstens 45 procent van de vestigingen een beroep op minimaal één van de coronasteunmaatregelen.
Het gebruik was in Limburg het laagst in de gemeente Mook en Middelaar. Daar ontving 31 procent van de bedrijven coronasteun. Landelijk lag het gebruik het laagst in Rozendaal en Lopik, met respectievelijk 21 en 22 procent.

Steunmaatregelen

Bedrijven in Nederland konden aanspraak maken op verschillende soorten regelingen. Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW-regeling), de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), een bijzonder voor uitstel van belastingbetaling of een vaste lastenregeling (TOGS of TVL).
De meeste bedrijven maakten gebruik van een overbruggingsregeling voor zelfstandige ondernemers (Tozo). Ook werd er relatief vaak een beroep gedaan op een regeling voor uitstel van belastingbetaling.