19 overheidsgebouwen voldoen niet aan eigen energieregels

Bonnefantenmuseum in Maastricht © Istock
Naar schatting 19 gebouwen in Limburg die door overheidsinstellingen in gebruik zijn, zouden in het nieuwe jaar eigenlijk niet meer gebruikt mogen worden. Zij hebben namelijk een energielabel lager dan C.
Het gaat onder andere om meerdere politiebureaus en gemeentehuizen. Dat blijkt uit een inventarisatie van data van de Rijksoverheid uit september van dit jaar.

Energielabel

In het Bouwbesluit 2012 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vastgelegd dat alle kantoorgebouwen in 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Is dat niet het geval, dan moet het de deuren sluiten.
Er gelden wel enkele uitzonderingen, zoals bij monumenten en gebouwen die een gebruiksoppervlakte onder de 100 vierkante meter hebben.

Gebouwen

Gemeentes moeten in principe optreden bij een overtreding van de Energielabel C-verplichting. Dat is in sommige gevallen enigszins dubbel: zowel de gemeente Gulpen-Wittem als Nederweert voldoen zelf niet aan de eis.
In het geval van die laatste gemeente worden er echter momenteel stappen ondernomen, meldt een woordvoerder aan L1. "Het energielabel wordt daardoor A." Dat is per 1 december. Het gaat onder meer om nieuwe isolerende beglazing, een betere klimaatbeheersing, zelfregulerende verlichting en de montage van een warmtepomp en zonnepanelen.

Politie

Ook verschillende andere handhavers lopen naar verwachting per 1 januari 2023 tegen een probleem op: zo zijn de politiebureaus van onder andere Hoensbroek, Valkenburg en Weert niet energiezuinig genoeg voor de regels. Die eerste twee hebben volgens de data zelfs het allerlaagste energielabel mogelijk: G. De politie kon de situatie nog niet bij L1 bevestigen.

Exacte aantal onduidelijk

Het zijn er dus naar schatting 19 gebouwen in onze provincie die niet aan de regels voldoen. Om hoeveel gebouwen het exact gaat, blijft echter onduidelijk. Van sommige (semi-)overheidsgebouwen is namelijk niet bekend wat het energielabel is. Ook is het in sommige gevallen mogelijk, dat het energielabel inmiddels verbeterd is - maar niet geüpdatet. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval bij het gebouw van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.