Teler moet met pijn in het hart appels in boom laten hangen

Vader en zoon Hermans uit Sint-Odiliënberg © L1 (Peter Beeker)
Het is door de energieprijzen voor fruittelers onbetaalbaar om hun oogst op te slaan. De tweede oogst in de appelgaard van fruitbedrijf Hermans in Sint-Odiliënberg bijvoorbeeld, kan door hoge kosten niet geplukt worden.
"Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Dat doet een teler pijn," zegt Jos Hermans (63).

Rotten

Het plukken van appels en het bewaren van de oogst in koelcellen: de optelsom van deze kosten maakt het voor veel Limburgse fruittelers onmogelijk om te oogsten. Appels blijven in de boom, vallen op de grond en rotten uiteindelijk weg. Hermans: "De energiekosten zijn zo hoog geworden dat we niet anders kunnen."

Afrekening

Zoon Roy Hermans (31) loopt de grote loods in richting de koelcellen. Het zijn er vijf waar wel tot zeven meter hoog de kisten gestapeld kunnen worden. "Dit zijn onze energieslurpers. Sinds september is onze energierekening verdubbeld. Sinds een paar weken hebben we hier zonnepanelen op het dak. Dat scheelt gelukkig al op de afrekening."

Boycot

Het is een hele waslijst waar fruittelers als Jos en Roy Hermans mee worstelen. De oorlog in Oekraïne zorgt niet alleen voor een energiecrisis. De Europese markt wordt overladen met appels die zonder boycot van Rusland de weg naar het Oosten zouden vinden. "De koopkracht van consumenten is verminderd maar ook hun keuze voor producten. Mensen krijgen in de supermarkt geen lokale producten gepresenteerd maar appels uit Marokko of nog verder weg", zegt Roy, die ondanks de malaise zeker nog toekomst ziet voor zijn bedrijf.